Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedegården utökas med sex nya platser

I tisdags beslutade omsorgsstyrelsen att utöka med ytterligare sex platser i form av lägenheten vid Hedegården. Det i sin tur ger fyra nya arbetstillfällen.
I onsdags flyttade den första ungdomen in i sin nya lägenhet.

Annons
Shefiq Enz är en av de första som flyttar in i en av steg två lägenheterna. Lägenheterna de ligger mitt emot Hedegården. Annika Johansson, enhetschef på Hedegård, ser dem som en vinst.

Just nu finns det tolv platser för ensamkommande flyktingbarn- och ungdomar på Hedegården. Tisdagens beslut innebär att sex till ungdomar kan få plats på Hedegården, som i framtiden kommer att ha totalt 18 platser.

De sex nya platserna är ett så kallat steg två-boende. Det är riktat till ungdomar som är lite äldre och som tidigare bott på Hedegården. Boendet är inrymt i ett hyreshus som ligger snett över vägen från Hedegården.

– Vinsten med det här är att de äldre ungdomarna som kommit längre i sin utveckling får sina individuella behov bättre tillgodosedda. Som det är nu är det många gånger som grupper startar om när det kommer in nya. Nu får de chansen att testa på att bo ensamma, säger Annika Johansson, enhetschef på Hedegården.

– Genom att det ligger så nära kan vi även samordna personalresurserna, men det kommer att vara bemannat där när ungdomarna är hemma.

Lägenheterna är ett första steg i att flytta till en eget hem.

– De behöver träna på att vara själva och för att se vad de kan och vad de inte kan. Det är en fördel med att det är så nära. Många ungdomar som kommer hit är så vana att bo i kollektiv.

– Här får de chansen att integrera sig i det svenska samhället och sluta vara flyktingar, när de kommer till steg två har de kommit väldigt långt. När de kommer till Hedegården har de oftast bara en platspåse med en plånbok med sig, säger Annika Johansson.

Redan på onsdagen flyttade den första ungdomen in i de nya steg- tvålägenheterna.

Shefiq Enz, 18, år håller på för fullt att skruva ihop sängen och plocka upp sina lådor i sin första lägenhet med två rum och kök.

– Det känns nervöst, det är första gången jag bor själv, säger han och fortsätter.

– Fast jag tänker inte sova här i natt, för jag väntar på lampor, säger han och pekar mot taket.

Det finns ett stort behov av fler platser för kön är lång. Det finns många barn och ungdomar som väntar på att få komma till just Hedegården.

– Det blir en skillnad i struktur och i vilken fas av behandlingsmetodiken de befinner sig i, säger Annika Johansson.

Det var hon som lade fram förslaget om att utöka antalet platser. Men förfrågan har även kommit från Länsstyrelsens sida på grund av det hårda trycket.

– Vi vill göra det så bra som möjligt, det är ett rimligt steg, säger Carina Johansson, resultatenhetschef på socialtjänsten.

Mer läsning

Annons