Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästjobb bakom nya vårdcentralen

Avestahälsan är riktigt ovanlig i Sverige och ensam i Dalarna om sitt koncept att kombinera företagshälsovård med primärvård.

Annons
Klipp. Vd Jan Willner vid Avestahälsan tog till sax och blågult band för att inviga nya vårdcentralen i centrum. Den andra i privat regi i Avesta. Den intar nu intar 900 kvadratmeter i det forna skattehuset sedan 300 kvadratmeter tas i anspråk för vårdcentralsdelen. Nya datasystem och telekablar, inte bara ny och fräsch inredning möter personal och patienter.

Den andra privata vårdcentralen i Avesta öppnade i går sedan den invigdes på måndagen med öppet hus.

Vd Jan Willner klippte det blågula bandet i det hemtrevligt inredda entréplanet och förklarade Avestahälsans vårdcentral öppnad.

Jan Willner tackade många, inte minst sin personal för det hästjobb den genomfört det senaste halvåret när planerna på öppnande av vårdcentralen kom i skarpt läge.

Han kunde blicka tillbaka på 40-årig historia inom företagshälsovården. Och samma personalägda kooperativ driver alltså även vårdcentralen.

Företagshälsovården har 4 000 patienter. I måndags var 650 patienter listade på vårdcentralen.

Avestahälsan är ovanlig i sin konstruktion. Bara 4-5 vårdcentraler i landet kombinerar vårdcentral med företagshälsovård.

Landstingspolitiker av olika kulörer gratulerade vid invigningen. Agneta Andreasson Bäck (S), ordförande i södra Dalarnas sjukvårdsberedning, uppvaktade med blommor. Hon tyckte att kombinationen företagshälsovård- och vårdcentral var intressant. Hon var förvånad att den är så ovanlig.

– Jag hoppas man hitta ett smart sätt att jobba på, sa hon.

Avestahälsan har bara

handplockad personal, alltså inga stafettläkare som är ett så stort inslag på landstingets vårdcentraler.

– Det handlar inte om högre lön, utan om inflytande och möjlighet att påverka. Det gör att läkare hellre söker sig till privata vårdcentraler, sa Gert Lundkvist.

De handplockade allmänläkarna, Ola Olsson och Jan Gräsberg, sa att frånvaron av toppstyrning var ett plus när de tackade ja till jobb hos Avestahälsan.

– Det är spännande att vara med och starta nytt, sa de.

De har tidigare jobbat inom offentlig sjukvård. Ola Olsson förresten under många år i Norberg.

Ett andra plan våningsplan

har nu tagits i anspråk i det före detta skattehuset.

På den nyinredda våningen har beteendevetarna med KBT-inriktning, Jan Pettersson och Ulla Giswert Forsberg, sina rum.

Hon påminde om att primärvården med sitt helhetstänk har en stor uppgift inom psykiska vården. Inte minst mot bakgrund av att den psykiska ohälsan i dag är större än den fysiska ohälsan.

Annons