Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritik mot "hjälp”-brevet

Kommunen står i startgroparna att ge sig ut och knyta nya kontakter. Brevsatsningen gav dock magert resultat och nu får den kritik.

Annons
Kan du hjälpa Avesta att växa? Det frågade sig kommunen i det brev som alla invånare fick i december. Gensvaret blev magert – men nu ger man sig trots allt ut på en övertalningsturné.

Genom ett öppet brev till invånarna ville kommunen få hjälp att ragga nya företag.

Men trots att endast en handfull intressanta tips inkommit vägrar man tala om ett misslyckande.

Oppositionsrådet har dock sin bild klar.

– Det här var värre än vad jag trodde, säger Johan Thomasson.

Genom att locka nya företag vill kommunen sätta Avesta på kartan och stoppa utflyttningen.

Satsningen på att be invånarna om hjälp gav dock ett magert resultat – en handfull tips och resten synpunkter för att vara exakt.

Men Lars Enoksson, näringslivssekreterare, är trots allt nöjd.

– Att få in konkreta tips var aldrig huvudsyftet, säger han.

– Vi ville få i gång ett engagemang hos befolkningen och det tror jag att vi har lyckats med. De fåtalet konkreta tips på företag är bara en bonus.

I brevet som skickades ut uttrycks dock tydligt en önskan om att få in tips på företag som kommunen kan besöka. Något som även kommunalrådet Lars Isacsson, S, betonade.

Från oppositionens håll är man inte överraskad över den dåliga utdelningen av intressanta tips.

– Det kändes från början som att skjuta från höften. Men resultatet är nog ännu värre än vad jag trodde det skulle bli, säger oppositionsrådet Johan Thomasson, M.

Han är också kritisk mot att man inte gjorde gemensam sak av det. Själv fick han reda på satsningen först efter att han fått brevet hem i brevlådan.

– Ska man skicka ut ett brev om Avestas framtid känns det korkat att inte göra det tillsammans.

För att locka företag till Avesta vill oppositionen i stället anställa en näringslivschef som ska kunna bearbeta nya företag på ett mer personligt plan. Det är något som Johan Thomasson hoppas ska kunna bli verklighet inom en snar framtid.

I februari ger sig trots allt kommunen ut på sin övertalningsturné. Då kommer man främst att besöka företag som man själv har valt ut.

Annons