Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här bor de som tjänar bäst i Avesta

Bor du på postnummer 774 62? Då bor du i det rikaste området i Avesta kommun. Fattigast, det är man i Krylbo. Det skiljer 136 078 kronor i inkomst mellan de två områdena.

Annons
På postnummer 774 62 bor de med högst medelinkomst i kommunen. Familjen Ahlberg har flyttat till området för det är trevligt, trivsamt och barnvänligt. Julian och Elliot trivs bra i området där de har många platser att leka på. Men att de är rika, det skulle inte mamma Karolin påstå att familjen är.

Sveriges Radio P4 Dalarna har sammanställt medelinkomst över alla postnummer i länet.

I den sammanställningen finns kommunen med i både topp och botten. Högst inkomst i länet har de som bor i Tällberg, här är medelinkomsten på 364 452 kronor om året. Och räknar man bort ungdomarna blir medelinkomsten hela 619 117 kronor.

I Avesta finner vi det rikaste postnumret 774 62 i Rutbo-området. Här är medelinkomsten 266 680 kronor, och plockar man bort ungdomarna blir det 345 923 kronor.

Med de siffrorna placerar sig även området på plats åtta av topp tio i länet.

Området är ett av de attraktivaste i kommunen, här bor både barnfamiljer och pensionärer. Husen är välvårdade och tomterna idylliska. Vid ett av husen leker Elliot och Julian. Här bor familjen Ahlberg. De flyttade hit i höstas.

– Det är ett trevligt och trivsamt område som är bra för barnen, säger Karolin Ahlberg.

Skulle du säga att ni är rika?

– Nej, det skulle jag inte påstå, säger hon.

Åker man till andra sidan av Avesta, in mot mitten av Krylbo. Möts man av lägenhetshus där många lägenheter lyser tomma.

Det är här, i detta område, vid Ponsbachsväg som medelinkomst är lägst i kommunen. Här på postnummer 77553 är medelinkomsten endast 130 602 kronor per år.

Läs mer i onsdagens AT.

Mer läsning

Annons