Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handikappförbund nobbade blind man

Avesta är toppen tycker Dennis Johansson som flyttade hit förra året. Han och hans sambo har blivit så trevligt bemötta.

Annons
DO-anmälan. Anmälan görs eftersom Dennis Johansson nekades att ens komma i fråga för jobb hos HSO på grund av sin ledarhund Charlie. Det är den enda motgången sedan han och hans fru flyttade till kommunen där hon har sina syskon.  ”Alla är så positiva och hjälpsamma här”, säger han.

När Dennis Johansson i mars fick erbjudande från Arbetsförmedlingen om jobb som receptionist hos HSO, Handikappförbundens organisation i Avesta, blev han ännu gladare.

Han var som klippt och skuren för jobbet. Det tyckte Arbetsförmedlingens handläggare, och det tycker Dennis Johansson själv.

Han har jobbat i receptionen med olika kontorsuppgifter hos ett större fastighetsbolag i Alingsås i åratal. Ett av många jobb sedan han började arbeta som 17-åring.

– Jag är ju över de 60 så jag vill ta de jobb jag får. Jag vill inte och kan inte vara kräsen, säger han.

Synskadan har inte varit ett hinder. Han föddes för tidigt. Den höga syresättning i kuvöserna förstörde hans syn. Sedan ett par år är han blind, och sedan ett par månader har han ledarhund.

Glädjen över jobberbjudandet blev kortvarigt. När HSO fick reda på att han har ledarhund blev det tvärt nej.

– Jag blev väldigt besviken. Jag trodde inte det var sant att det inte blev ens en dialog om det här. Det finns experter som kan kallas in och upplysa om ledarhundar.

Läs mer i fredagens AT.

Annons