Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handeln i Avesta ökar mest i Dalarna

Handeln i Avesta blomstrar. Under 2011 sålde handlarna i Avesta för nästan 70 miljoner kronor mer än året innan, det är överlägset bäst i hela Dalarna.

Annons
Annonsering. Carina Ferm, ordförande Avesta handel, tror att mycket i handelsframgångarna ligger i att butikerna i Avesta annonserat mycket utanför kommunen och på det sättet lockat hit bland annat Norbergsbor.

Handeln sprudlar i Avesta. Under 2011 ökade den mest i hela länet. 67 miljoner kronor mer sålde handlarna för i Avesta i fjol.

– Jag är förvånad, men det är skitbra, säger Carina Ferm, ordförande Avesta handel.

Handeln i Avesta ökade överlägset mest i hela Dalarna. Sammanlagt ökade den med 67 miljoner kronor. Tvåan, Falun, höjde sin handel med 25 miljoner kronor. Det visar en undersökning som Handeln i Sverige har gjort.

– Jag vet inte varför det har ökat så mycket, men vi har i alla fall lyckats, säger Carina Ferm, som även äger Colorama i Avesta, och fortsätter:

– Vi har varit offensiva och annonserat så att folk utanför kommunen kommer hit. Det är väldigt viktigt att synas i dagens mediebrus.

Hon berättar att hon

är väldigt förvånad över de positiva siffrorna.

– Vad fel man kan ha! Det kändes mer som att vi var på väg nedåt. Jag antar att centrum blivit mer attraktivt än tidigare.

Carina Löf Andersson, platschef på Åhléns i Avesta och styrelsemedlem i Plus företagarförening, är inte lika överraskad över utvecklingen.

– Vi har haft bra försäljning i hela Plushuset under förra året.

Hon tror att Avestaborna har blivit mer lojala än tidigare.

– För att den lokala handeln ska fungera måste invånarna vara lojala mot de butiker som finns. Kanske har Avestaborna börjat titta på det som finns i stan innan de åker iväg.

Carina Ferm tror att det inte går att luta sig tillbaka och hoppas på att siffrorna ska fortsätta att vara bra.

– Nej, nu måste vi fortsätta att vara ännu mer offensiva. Jag är för söndagsöppet och hoppas att fler håller öppet på söndagar. Det är bra handel då och den skulle bli ännu bättre om fler hade öppet.

I Plushuset förs det diskussioner om att ha öppet på söndagar.

– Huset måste bli mer attraktivt för att vi ska kunna konkurrera med till exempel Kupolen och Erikslund. Blir det det skulle vi kunna tänka oss att ha öppet på söndagar. Vår nya hyresägare (Sundh fastigheter) har börjat fräscha upp huset och göra Plushuset attraktivare. Söndagsöppet kräver dessutom en större bemanning, säger Carina Löf Andersson.

Mer läsning

Annons