Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Han satte färg på Avestapolitiken"

Axel Ingmar avled i lördags vid 87 års ålder. Han var politiskt aktiv in i det sista för det parti han själv grundade, Axel Ingmars lista.

Annons
Åldermannen Axel Ingmar, AIL, öppnade mötet i Avesta kommunfullmäktige för mandatperioden 20111101 till 20141031. Sekreterare i fullmäktige Göran Johansson till höger.

Så sent om i höstas tog han en ordinarie plats vid höstens val till Avesta kommunfullmäktige.

Han hade tänkt trappa ned, men väljarna ville annorlunda. Trots att han låg långt ned på vallistan fick han så många personröster att han tog AIL:s första mandat av två.

Han invigde fullmäktige i egenskap av ålderman. Första gången han gjorde det i egenskap av ålderman var år 1986 (!).

Då var adjunkten Axel Ingmar tongivande som moderat politiker. När M ville föryngra flyttades han långt ned på partiets nomineringslista. Och han beslöt att hoppa av politiken. Detta lyfte AT fram i ett reportage. Så pass många väljare hörde av sig till honom att han tog initiativ till att bilda ett nytt parti.

Ingvar Åkesson var med i kretsen moderater som hoppade av sitt parti och bildade nytt tillsammans med Axel Ingmar.

Han berättar att det nya partiet bildades fjorton dagar före valet 1994. De satte ut in en annons riktad till sina sympatisörer med råd hur de skulle rösta. Det var genom att skriva kandidaternas namn på Ny demokratis blanka valsedlar.De fick fem mandat i valet och blev näst största parti i fullmäktige. Året efter bytte partiet namn till Axel Ingmars lista.

Sedan dess har partiet haft fyra, tre och nu två mandat.

Krister Nilsson har tagit över efter Axel Ingmar sedan förrförra valet. Han talar om en svår förlust partiet och för honom personligen i och med Axel Ingmars bortgång.

AIL kom att bilda majoritet med de borgerliga partierna mandatperioden 2002-2006.

–En kämpe har gått ur tiden, en vitamininjektion är borta, säger riksdagsman Ulf Berg, M, som var kommunalråd under de åren.

–Jag skulle aldrig ha blivit kommunalråd om inte Axel Ingmars lista hade funnits, fortsätter han.

– AIL lade sig i en fåra som fångade upp väljare som var frustrerade på socialdemokratin. Vi hade diskussioner, det hade vi, men de man ska akta sig för är de som säger ja och amen till allt.

Journalisten Magnus Wrede på tidningen Dagens samhälle har följt svensk kommunpolitik i många år. Han har noterat framgångarna för Axel Ingmars lista.

Det är ovanligt att ett lokalt parti överlever så länge. Och det är mycket sällsynt att ett parti har namn efter sin grundare. För närvarande finns inget parti i svensk kommunpolitik vars partinamn bygger på ett personnamn.

I valspurten i höstas. Här ses Axel Ingmar i sitt esse tillsammans med partikamraterna till höger Krister Nilsson, Lena Lorenz och Roine Johansson vid AILs valstuga intill Plushuset. Till vänster om Axel står Maria Jaquezelius, Dalarnas sjukvårdsparti som samarbetar med Axel Ingmars lista i landstingspolitiken.

Mer läsning

Annons