Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han arrangerar slagsmål i sin trädgård

Svenska MMA-förbundet har polisanmält en lokal MMA-gala som ägde rum i augusti. De hade inte tillstånd för sitt arrangemang.

Annons
Träffas och slåss. Johan Lennström , i vit skjorta, arrangerar en gala där man träffas för att äta senap och sedan slåss. Flera klipp på internet har medfört att Svenska MMA-förbundet har valt att polisanmäla galan.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här, kampsport är förenat med många risker, säger George Sallfeldt, ordförande för SMMAF.

– Vi gör det för att det är kul, säger arrangören Johan Lennström, arrangör för Avesta Senap MMA.

Det var i början av augusti som Avesta Senap MMA anordnade sin årliga gala i Johan Lennströms trädgård i Skogsbo. En ring målades upp och två personer fick puckla på varandra.

På klipp på internet går det tydligt att se hur personer slår och sparkar vandra samt brottas på marken.

– Jag hade informerat polisen om att det skulle äga rum, jag trodde att det räckte, säger Johan Lennström.

Men de saknade tillstånd från Länsstyrelsen för denna aktivitet. Och det ser SMMAF allvarligt på, därför valde de att polisanmäla Avesta Senap MMA. I och med att klipp från tävlingen ligger ute på internet som innehåller just ordet MMA valde förbundet att agera.

– MMA är en kontroversiell sport som vi har jobbat hårt med att få godkänd, vi har alltid hög säkerhet vid våra galor och amatörtävlingar, säger George Sallfeldt.

– Det här kan skada sporten. Jag förstår att det är en festlig grej men kampsport är inte ofarligt, därför har vi en lag. Vi vill inte se att det blir trender av det här, vi vill hellre att de besöker våra amatörtävlingar, säger George Sallfeldt.

Johan Lennström menar att deras säkerhet är bra.

– Vi är extra noggranna med säkerheten. Vi har alltid en nykter chaufför och bara fem minuter till akuten. De som var med och slåss kände sig säkra och vill komma tillbaka och slåss igen nästa år. Vi har till exempel regler som säger att du inte får knäa eller använda armbågarna. Man får inte heller sparka på någon som ligger ned på backen.

– Dessutom håller vi inte på med MMA, men det är det närmaste vi kan komma att kalla det MMA är ett skrämmande och häftigt namn, men vi har inte samma regler och utrustning.

I en bildsekvens ramlar personerna in i publiken och över några stolar. Det ser inte vidare säkert ut.

– Ja, det var en misshappening. Vi lär oss successivt. Olyckor kan vi inte förutsäga.

Varför gör ni det här?

– För att det är kul att slåss och pröva sig själv. Vi har inget intresse av att läsa böcker, då hade vi haft en bokklubb. Nu har vi en slagsmålsklubb i stället.

Kommer du att arrangera en gala nästa år och söka tillstånd för den?

– Det är dyrt att söka tillstånd och det har vi inte råd med på såna här lokala arrangemang. Jag får passa på den frågan, säger Johan Lennström, som inte visste var han skulle söka tillstånd innan AT:s reporter upplyste honom om detta.

Årets gala var den tredje i ordningen och enligt Johan Lennström har intresset ökat för varje år.

– Det började med att vi hyrde en gympasal jag och mina vänner och slogs. Nu har antalet besökare ökat från varje event.

Hos polisen kan de bekräfta att de har fått in en polisanmälan och att de har blivit informerade om tävlingen i förväg. Men det inte är deras uppdrag att se om de har haft tillstånd eller inte. Ola Belin är handläggare för ärendet.

– Vi utreder om de brutit mot den speciella lagstiftningen, och inte huruvida de slår varandra i huvudet eller inte, säger han.

Ärendet ligger nu under förundersökningssekretess. Arrangören kan dömas till sex månaders fängelse eller böter.

Mer läsning

Annons