Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälften vunnet för familjen Younis

Situationen har ljusnat något för familjen Younis. I början av sommaren 2011 fick de beskedet att alla sex barn i familjen skulle utvisas. Nu har tre av barnen fått uppehållstillstånd i Sverige.
– Det här känns så klart bra, säger pappan i familjen Younis Ismail Nemer.

Annons
Delar av familjen Younis. Iradet Younis till vänster är en av de tre barnen som fått uppehållstillstånd. Dottern Firdeuvs, som är född i Sverige, (här i pappas famn) har fortfarande inte fått uppehållstillstånd.

I tio år har Younis Ismail Nemer kämpat för att hans familj ska få stanna i Sverige. Då flydde han tillsammans med sin syster från Irak där Younis Ismail Nemer utsatts för hedersrelaterat våld. Hans barn kom först senare till landet. Därför har familjemedlemmarnas ärenden hos Migrationsverket behandlats separat.

– Nu har tre av barnen fått uppehållstillstånd, berättat Younis Ismail Nemer.

Nu kämpar familjen med att se till så att de tre sista barnen och Younis Ismail Nemers sambo ska få stanna i landet. Utvisningshotet finns fortfarande kvar hos dem.

– I december och i maj hoppas vi att deras ärenden hos Migrationsverket ska preskriberas, säger Younis Ismail Nemer.

Blir fallen preskriberade kan de återigen söka om uppehållstillstånd.

– Jag har ingen aning om hur det kommer att gå. Två av barnen är snart 18 år. De har ännu inte fått uppehållstillstånd, säger Younis Ismail Nemer.

Irat Younis Ismail, 12 år, är en av barnen som fått uppehållstillstånd.

– Det känns skönt, men nu hoppas jag på att mina syskon får uppehållstillstånd också. Det här är speciellt för mig för jag vill inte åka tillbaka. Jag har tappat språket, säger han.

Mer läsning

Annons