Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasiet får nya program nästa år

Mediaprogrammet upphör och i stället kan Karlfeldtgymnasiet få ett naturbruksprogram och ett fotbollsgymnasium till hösten 2011.

Annons
Sista Kullen. ”Vi känner oss lite speciella”, säger Elvira Eriksson, 15 år från Norberg, Lois Larsson, 16, Avesta, Alexzandra Axelsson, 15, Avesta,  och Thomas Falk, 16, Hedemora. De går första året på sista mediaprogrammet, och tycker att det är bättre att gå tillsammans i en klass än läsa media som en inriktning, som nästa års elever måste göra. Alla fyra satsar på att bli fotograf. Rektor Rolf Engman hoppas kunna locka fler till Karlfeldtgymnasiet genom ökat samarbete med Fagersta och Hedemora.

Eleverna i nian har en förändrad gymnasieskola att se fram emot nästa läsår. Specialutbildningar försvinner, bland annat mediaprogrammet. I gengäld blir Avesta en av de två skolor i länet som får anordna fotbollsgymnasium. Och planer finns på ett naturbruksprogram.

För Karlfeldtgymnasiets del väntar också förändringar i form av minskat elevantal.

–De närmaste fyra åren kommer vi att tappa en tredjedel av eleverna. Det handlar om runt 340 elever. För att klara det måste vi få hit fler utifrån, säger gymnasiechef Rolf Engman.

Samarbetet med Brinellskolan i Fagersta och Martin Kochgymnasiet i Hedemora blir därför av allt större vikt.

Avtal om gemensamma timplaner finns redan med NVU, Norra Västmanlands Utbildningsförbund. Förra veckan sa även Hedemora att man vill vara med.

–Då kan vi pussla ihop program genom att elever och lärare pendlar någon eller några dagar i veckan, säger Rolf Engman.

I praktiken fungerar det

så att en elev i Avesta som vill läsa ett program som inte finns här, får välja det i Fagersta eller Hedemora.

Det kan handla om enskilda ämnen som inte finns på hemorten, eller hela program. Eleverna på de tre orterna likställs vid intagningen.

Vad har du för tips till elever i nian som funderar på hur de ska välja till gymnasiet?

–Utgå från dina intressen, se vad som fungerar bra i skolan idag och prata med lärare och syo-personal om vad de tror skulle passa. Nu finns möjligheten att studera på tre orter utan att behöva flytta hemifrån, säger Rolf Engman.

Största nyheten för Karlfeldtgymnasiet är att man blir en av två skolor i Dalarna som får ordna regionalt elitidrottsgymnasium.

–Vi ansökte hos Skolverket och Svenska Fotbollsförbundet rekommenderade oss och Borlänge. Det är skitskoj. Eftersom det är ett regionalt program får vi förhoppningsvis sökande utifrån.

Ett nationellt naturbruksprogram är också nytt. Det ersätter ridledarprogrammet, om politikerna fattar beslut enligt skolans förslag. Inriktningen blir häst.

–Det är inte så stor skillnad mot idag, men vi måste ha tillgång till traktorer och lantbruksredskap.

– Avesta Ridklubb har lobbat rejält för ett naturbruksprogram, men det är inte automatiskt så att utbildningen kommer att förläggas där. Det måste göras en offentlig upphandling enligt reglerna först.

Hur vill du sammanfatta förändringarna som gymnasiet står inför?

–Vi får fler program och måste se till att få in fler elever utifrån. Vi får inga övergångsregler så det kommer att kosta en del pengar, säger Rolf Engman.

Se måndagens tidning för alla förändringar.

Mer läsning

Annons