Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grytnäs och Avesta kan bli ett pastorat

De båda församlingarna Avesta och Grytnäs går ihop och bildar ett nytt pastorat. Förslaget kommer från de båda församlingarnas kyrkoråd.

Annons
Positiva. ”Man ska ha samma kyrkliga service oavsett vilken sida om älven man bor på”, säger kyrkoherdarna Madeleine Ingmarstedt, Avesta, och Roland Söderberg, Grytnäs, om det nya stora pastoratet, som bara får ha en kyrkoherde...

I flera år har församlingarna tittat på möjligheten att gå ihop för att få en enklare ekonomi och ett bredare utbud av kyrklig service. Nu läggs ett färdigt förslag.

–Det finns många fördelar med att gå ihop, säger Roland Söderberg, kyrkoherde i Grytnäs församling.

–Dels får vi möjlighet att ge ett större utbud av kyrklig service. Dels slipper vi det som varit lite knöligt med hur man löser ekonomin när man använder sig av varandras verksamhet.

–Vi har pratat om att slå ihop alla fyra församlingarna i Avesta till ett pastorat, men stannat vid det här, två och två, säger Madeleine Ingmarstedt, kyrkoherde i Grytnäs församling.

– Avesta och Grytnäs har en naturlig geografisk närhet och redan mycket samarbete, bland annat om konfirmander och diakoni.

Läs mer i onsdagens tidning.

Mer läsning

Annons