Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredsaktivist slutar på Sjövik

I sommar går Lena Lönnqvist, rektor på folkhögskolan, i pension. Men fredsarbetet lägger hon inte på hyllan. Ett nytt projekt blir att jobba som volontär i ett palestinskt flyktingläger.

Annons
Varje morgon är det information vid kaffet. ”Vi vill öka gemenskapen och aktiviteterna mellan de olika utbildningarna, och jag tycker att vi har lyckats bra”, säger Lena Lönnqvist. ”Det är roligt att jobba på en arbetsplats där folk vill någonting och tar ansvar!”.

Efter snart tio år som rektor gör Lena Lönnqvist sin sista vårtermin. Hennes engagemang för folkrörelser, demokrati och religionsdialog har präglat skolan under dessa år.

Det är morgonfika i matsalen. Lena tar mikrofonen och talar till alla elever som är där. Det blir några minuters information om dagens post och vad som händer den här veckan.

Sedan blir det hembakat fullkornsbröd och kaffe.

–Det är inte som att vara rektor på grundskolan eller gymnasiet att vara här, förklarar hon.

–Den här skolan är idéburen, inte samhällsburen. Vi måste ju inte finnas, men vi som tror på idén med folkbildning vill att skolan ska kunna fortsätta, och min uppgift är att skapa förutsättningar så att det är möjligt.

– Som rektor ägnar jag mycket tid åt att säkra ekonomin och utveckla skolan i olika projekt.

folkhögskolan i Sjövik firade 90 år i fjol och är en av landets största. Här går 180 vuxna elever på 12 utbildningar, varav musiklinjen är störst.

Det finns inga betygskrav för att gå på skolan, antagning sker efter lämplighet och motivation.

–Här ser vi till helheten hos eleven och vad som är bra för en persons hela välmående för att utvecklas och gå framåt i livet.

–  Social kompetens och delaktighet är viktigare än att ta sig från kurs A till kurs B. Vi vill skapa miljömedvetenhet och öka lusten till samhällsansvar.

– Det är en demokratifråga också, att känna att man kan vara med och påverka i samhället.

Skolan ägs av baptissamfundet och Sjöviks kamratförbund. I styrelsen sitter baptisterna, Västerås stift, Landstinget Dalarna och Avesta kommun.

Finansieringen sker främst med statligt bidrag. Internat, sommaruthyrning, landstingsbidrag och projekt ger resten. Men Lenas jobb innebär en ständig jakt på pengar.

–Vi måste alltid hitta nya lönsamma projekt och besparingar, säger hon.

–Det finns 22 byggnader här på skolan och underhåll kostar. Nu hoppas vi kunna spara energi med vårt nya värmesystem.

Mycket har hänt under Lenas tid som rektor. Skolan har fått en butik för rättvisemärkta varor, tre inriktningar på den allmänna linjen och en yrkeshögskoleutbildning i timring.

– Jag skrev stora ansökningar varje år, och äntligen gick det, efter sju år är vi yrkeshögskola!

Musikutbildningar för elever med funktionsnedsättningar har startat, och på midsommar ordnas firande tillsammans med Tolvstegsrörelsen och Anonyma Alkoholister.

Under Lenas tid har skolans internationella engagemang ökat.

Lägren för muslimska förortsfamiljer drar varje sommar flera tusen deltagare. Bakom ligger Lenas mångåriga engagemang för flyktingar.

–Jag var med och startade Sveriges första muslimska folkhögskola i Kista, där jag också var rektor 2007-2009. Kista fick mycket hjälp från alla som jobbar här på Sjövik.

Att det är en kristen skola som hjälper en muslimsk tror Lena är en viktig del i framgången.

Hon jobbar med religionsdialog och ser att det är inte vilken tro som är avgörande, utan faktumet att det finns en tro.

–Att vi är drog- och alkoholfria på Sjövik, går i kyrkan och tror att det finns en gud, har hjälpt dem att ta emot vår hjälp.

– Vårt Palestina Israel-seminarium, Sjovik Conference, är ett begrepp i dag.

När Lena Lönnqvist går i pension om ett halvår tar nya projekt vid.

–Jag ska åka ner och jobba i ett palestinskt flyktingläger i tre månader, säger hon entusiastiskt.

– Jag fortsätter mina många fredsengagemang. Och så ska jag umgås mycket med mina barnbarn.

Mer läsning

Annons