Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Framtid säkrad för Avestastål”

Lönsamheten för Avestas rostfria stål är säkrad med ny organi-sation och genom planer på ny specialstålenhet inom Inoxum.

Annons
Avesta – ett starkt varumärke. Platschef Jacob Sandberg, Outokumpu, Special Coil Avesta, talade om en ljus framtid för Avestaorten. Avestastålet och visenten är fortfarande ett starkt varumärke i Asien.

Annars så tystlåtna Outokumpu öppnade sig på tisdagens frukostmöte i kommunens regi. Platschef Jacob Sandberg avslöjade planer som han var övertygad om säkrar framtiden för Avesta jernverk.

Han hoppades att det stålbad som Avestaorten nu har gått igenom är över. Bemanningen har nått en nedre gräns i och med nedskärning med 250 av nära 1 000 anställda inklusive tjänstemän, bland annat vid Avesta Research Center.

Det som återstår är bland annat indragning av företagshälsovården (sex tjänster). I stället ska företagshälsovård köpas externt.

Jacob Sandberg följde på tisdagen upp den information han gav vid det stora varslet vid ett frukostmöte i höstas.

Nu var han nöjd med att uppsägningarna stannade på 65 anställda. Det beror på att förtida pensioneringar bland annat har genomförts. 30 visstidsanställningar ingår bland de 250 indragna tjänsterna. Något som Outokumpu inte informerat om tidigare.

Full effekt av nedskärningarna kommer i höst. Detta innebär en besparing på 100 miljoner kronor.

En ny och enklare

organisation har införts på järnverket som ersätter en krångligare och ineffektiv organisation, enligt Sandberg. Dessutom har Avestaorten nyligen fått ett eget ansvar för fältsäljarna och det globalt.

–De tillhör inte längre det stora molnet av säljare för Outokumpus massproducerade stål, sa Jacob Sandberg.

–Det tror jag Pelle Molin, min idol, är nöjd med, sa han och anspelade på de intervjuer AT nyligen gjorde med förre koncernchefen Pelle Molin.

Molin talade just om betydelsen av en egen organisation för svenska enheter.

Jacob Sandberg lättade

på tystnaden kring fusionen mellan Outokumpu och Inoxum. En ny enhet planeras för specialstål, Special products and Alloy. I den enheten samlas ett globalt nät av försäljare av specialstål och legeringar.

De svenska enheterna för specialstål slås därmed ihop med Thyssen Krupps enhet för högpresterande legeringar, VDM.

–Det här tror jag Pelle Molin också blir nöjd med, sa Jacob Sandberg.

Han syftade på att

Molin i en andra intervju i AT föreslog en sammanslagning med VDM för att rädda de svenska rostfria enheterna.

Han tillade Avesta och Degerfors’ enheter ligger bra till, medan det är frågetecken för Kloster i Långshyttan och Nyby.

Sandberg var nöjd att Jarmo Tonteri, som nu chefar över specialstål inom Outokumpu, också kommer att göra det för specialstålenheten när fusionen är klar.

Han lyfte fram att Outokumpu, som koncernen också kommer att heta efter fusionen, blir världens största rostfria koncern med 14 procent av världsmarknaden.

I och med fusionen kompletteras Outokumpus produktion riktad till industrier med Thyssen Krupps produktion till konsumenter.

– Framtiden ser ljus ut, trots finanskris i Europa, sa Sandberg.

Det som skulle kunna ställa till det är om Kina drabbas av en ekonomisk kris och hejdar sina investeringar. Han syftar på att Kinaproducerat rostfritt stål då skulle översvämma världsmarknaden.

Mer läsning

Annons