Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Fråga om sovvanor ska vara naturligt”

Trycket på av lasarettets sömnlaboratorie fortsätter att vara stort.

Annons
Rådfrågar. Olle Claesson frågade överläkare Hans Wickbom om råd vid hans föreläsning i tisdags.

I tisdags fick allmänheten möjlighet att lyssna på Sömnlabs nye medicinskt ansvarige Hans Wickbom berätta om sin populära enhet. Runt 1400 remisser hanteras på sömnlabbet i Avesta varje år. Och det är bara Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg som har fler sömnpatienter än Avesta lasarett.

Hans Wickbom berättade att väntetider på tio månader inte är ovanliga. Det beror på att är fler än Avestaborna som behöver hjälp med sömnen. Remisser kommer från Dalarna och hela landet.

Det var med anledning av lasarettets 90-årsjubileum i tisdags som bland annat Sömnlab berättade om sin verksamhet för allmänheten.

Sömnproblem och utvecklingen av forskningen behandlades inför en frågvis publik.

Wickbom kunde bland annat berätta att stress och så kallade ”rastlösa ben” är vanliga orsaker till kvinnors sömnproblem. Den vanligaste orsaken till mäns sömnproblem är andningsuppehåll under sömnen, sömnapné.

Publiken ställde flera spontana frågor som lockade åhörarna till igenkännande skratt.

En av dem var om det finns bevis på att fullmåne ger sämre sömn.

Hans Wickbom var inte alltför överraskad över den frågan.

– Det är en fråga som alltid ställs men som faktiskt är den enda jag inte kan svara på, svarade Hans Wickbom med ett leende.

Sömnlab i Avesta är alltså näst bäst i Sverige på att utreda personer som har svårigheter med sömnen. Och sömnlaboratoriet är något av en pionjär att ta sig an sömnproblem. Annars är det fortfarandade dåligt med liknande enheter i Sveriges andra landsting.

– Det finns ingen bra struktur på sömnutredningar i Sverige, konstaterade Hans Wickbom.

Läs mer i fredagens AT.

Annons