Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Förvaltare bryter löfte om ägarskap”

Hyresgästföreningen anser att gamla ägarna till konkursade Dalstjärnan är med i ägarbilden för Rivella. Det förnekar förvaltaren.

Annons
Rivella fastigheter i Krylbo har de senaste månaderna fått 50 nya hyresgäster. Claes Örtegren, Omiagruppen AB, anser att det är ett tecken på den goda trend som finns för hyres-husen. Han förnekar att det är samma ägare som Dalstjärnan som finns med i ägarbilden för Rivella.

En ny styrelse för Rivella är på väg. Nu reagerar Hyresgästföreningen på att en och samma person också fanns med i ägarbilden för Dalstjärnan bostäder AB.

Hyresgästföreningens ombudsman Marcus Kjellin deltog i förhandlingarna när Rivella fastigheter AB, som köpte Dalstjärnan, skulle ta över förvaltningen av hyreshusen i Krylbo. De som då hade varit föremål för tvångsförvaltning av Gamla Byn AB i ett par år.

– Jag frågade förvaltaren flera gånger om de gamla ägarna i Dalstjärnan fanns med Rivella. Jag fick garantier att de inte skulle vara det, säger Marcus Kjellin.

Han fick också löfte om att de nya ägarna skulle ha muskler att arbeta långsiktigt med att rusta fastigheterna i Krylbo.

När han ser den handling som nyligen kom till Bolagsverket finns en person med i styrelsen som också fanns med i Dalstjärnan.

Känner du dig lurad?–Ja, så framstår det, men man kan inte veta. Förvaltaren kan ha handlat i god tro, säger Marcus Kjellin.

Förvaltaren är Claes Örtegren, Omniagruppen Förvaltning AB. Och han minns de garantier han gav till Hyresgästföreningen vid förhandlingarna inför hyresnämnden när AT ringer.

– Jag står fast vid de garantier jag gav då. Dalstjärnans ägare finns inte med i Rivella, säger Claes Örtegren.

Han ingick själv i styrelsen för Rivella som enda ledamot till november månad förra året då han avgick. Den nya styrelseledamoten i Rivella är en kvinna skriven i Danmark.

Hon företräder den nya ägaren Farmington Holding AB. Ett bolag som startade i november förra året i Falun.

Suppleant i bolaget är Bengt Gessle. Han förekom som suppleant i styrelsen för Dalstjärnan bostäder AB. Han företrädde också bolaget vid konkursförelägganden som var åtskilliga mot Dalstjärnan.

Det är Gessles namn som Marcus Kjellin reagerar mot. Det tyder på att de gamla ägarna är med ägarbilden för Rivella.

Det anser däremot inte Claes Örtegren som menar att hans garantier gäller nu som då.

– De nya ägarna för Rivella har ingenting med Dalstjärnan att göra.

Gamla Byns AB:s ordförande Ingmar Gustafsson (S) är inne på samma linje som Hyresgästföreningen när han hör att styrelsesuppleanten är Bengt Gessle.

För hyresgästernas skull, för Krylbo och kommunens skull hoppas Ingmar Gustafsson att ägarcirkusen får ett slut för de 750 lägenheterna i Krylbo. De som Gamla Byn AB sålde till norsk-svenska ägare 1998.

Obekräftade uppgifter finns att den danska bank som lånade ut pengar till köpeskillingen, 55 miljoner kronor, har gått i konkurs.

– Så kan det vara, men finansieringen för bolaget är säkerställd, säger Claes Örtegren.

Han garanterar igen att den ägare som finns nu är seriös och jobbar långsiktigt med att rusta husen. Men han erkänner att vissa hus är i så dåligt skick att de är bortom räddning.

Han tar upp att 50 nya hyresgäster de senaste månaderna visar på den goda trend som finns i och med den upprustning som pågår av hyreshusen.

Nu ser han fram emot att träffa Hyresgästföreningen i förhandlingar om hyran senare i mars.

– Då får vi känna på varandra, det är ett perfekt tillfälle för oss att berätta vad som händer, säger Claes Örtegren.

Det här har hänt

Rivella fastigheter AB gick nyligen med i intresseorganisationen Fastighetsägarföreningen.

Den har kallat till hyresförhandlingar gällande hyreshusen tillhöriga Rivella i Krylbo.

Hyran har stått stilla sedan 2006 och nu vill Rivella höja hyran för lägenheterna.

För Hyresgästföreningen kommer en hyreshöjning inte på fråga. Föreningen vill ha långsiktiga investerings- och underhållsplaner först (AT 2/3).

Rivella tog över

de 750 lägenheterna i Krylbo för ett år sedan. De köptes från Dalstjärnan bostäder AB innan det bolaget gick i konkurs.

Mer läsning

Annons