Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försörjningsstöd – fortsätter öka

Antalet hushåll med försörjningsstöd har ökat med 50 procent i Avesta. Utgiften är en stor belastning för omsorgsstyrelsen, som dock lovar att inte skära ner på personalkostnader.

Annons

Sedan 2008 har antalet hushåll med försörjningsstöd ökat med 50 procent. Från 181 hushåll till 272 i snitt per månad i kommunen.

Totalt rör det sig om 310 personer varav 58 personer är så kallade 0-klassade, människor som aldrig haft arbete på grund av sjukdomar eller andra arbetsnedsättningar.

– Det här blir en ökning i vår budget. Tre och en halv miljoner kronor mer behövs till den här verksamheten, säger Wojciech Nedzewicz (MP), ordförande i omsorgsstyrelsen.

På grund av det här räknar styrelsen nu med resultat på minus två miljoner kronor för årets budget.

Wojciech Nedzewicz ser helst att budgeten ökas i stället för tvingas till nedskärningar på andra ställen inom styrelsens områden.

– Vi kan inte tackla det här med en minskning av personalen i äldrevården. De som jobbar där är de som vi definitivt behöver. Antalet äldre ökar och vi behöver fler som jobbar, inte färre. Vi är eniga i styrelsen om att den typen av åtgärd inte kommer på fråga, säger Wojciech Nedzewicz.

Enligt honom ser man också över hur man kan få fler folk i arbete och på så vis minska kostnaden för försörjningsstödet.

Utöver de projekt som finns för att få folk i arbete har omsorgsstyrelsen även förslag på att Samhall ska ta över tvätt av personalens kläder. Det skulle kunna skapa jobb för personer som har svårt att få arbete.

Mer läsning

Annons