Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler stafettläkare fick henne att sluta

I sju år har Mariola Markiewicz jobbat på Krylbo vårdcentral. I september sa hon upp sig, för att arbetsbördan är för hög.

Annons
Slutar. Mariola Markiewicz har sagt upp sig som familjeläkare på Krylbo vårdcentral.

Mariola Markiewicz flyttade från Polen för att arbeta på Krylbo vårdcentral. Då jobbade, förutom henne, två heltidsanställda läkare, en läkare som arbetade 80 procent och en ST-läkare.

– Det har fungerat jättebra på Krylbo vårdcentral. Vi jobbar i ett bra team Varför vill man göra förändringar på välfungerande enheter? säger Mariola Markiewicz.

I dag är det bara hon kvar, och ibland olika stafettläkare.

– När vi var fem läkare tog vi hand om samma mängd patienter som jag gör själv i dag, Mariola Markiewicz.

Det har lett till att hon får jobba oftare och mer.

– Jag tänder ljuset på vårdcentralen när jag kommer dit på morgonen och jag släcker när jag går hem. Jag jobbar alltid över.

I bland kommer det in en stafettläkare för att hjälpa Mariola Markiewicz under kortare perioder, oftast en vecka, ibland två. Och många håller inte måttet.

– När det åker här i från måste jag städa upp efter dem. Många av dem beställer dyra och onödiga prover och remisser.

Redan innan beskedet om att kommunens vårdcentraler skulle slås ihop till en stor var Mariola Markiewiczs arbetsbörda hög. När hon insåg att det kunde bli ännu jobbigare, med ännu fler stafettläkare tog hon ett beslut.

– Först frågade jag landstinget om jag kunde få ta tjänstledigt i sex månader för att vila upp mig, men de sa att det enda jag kunde göra var att säga upp mig. Då gjorde jag det, säger Mariola Markiewicz.

Lär mer i måndagens AT.

Mer läsning

Annons