Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kokadaver hittade i ladugården

Mängder av döda kor och kalvar låg i ladugården som var fylld av gödsel upp till 75 centimeters höjd.

Annons

Fler kokadaver hittades i den gödselfyllda ladugården i en kommun i södra Dalarna på tisdagen. Det är delar av kor och kalvar som har påträffas. Men hur många djur det rör sig om är i dagsläget svårt att säga.

Nu slangpumpas ladugården på gödsel och det arbetet beräknas ta hela veckan. Gödselmängden i ladugården är mellan 50 och 75 centimeters djup beroende på nivåskillnader i huset.

Gödselsörjan hamnar i en container och hela tiden kommer nya djurdelar fram.

Gården är nu ett brottsplatsutredning, och det som kommer fram måste registreras noggrant.

Länsstyrelsens rättsenhet skriver nu på ett djurförbud för djurägaren, men denne måste också ges tillfälle att ge sin version av vad som har hänt innan beslut tas.

48 djur har hittills hittats döda eller avlivats och ett 60-tal djur har överlevt och blivit utsläppta på bete.

När veterinär kom till platsen i början av veckan för att kontrollera hälsotillståndet för djuren gick de inte att hantera och fångas in.

Tanken var att de som var i tillräckligt bra form skulle överföras till en lantbrukare i Stora Skedvi, men detta gick inte att utföra på tisdagen.

Djurägaren, en man som också har haft ett annat jobb vid sidan av köttdjuren, har tidigare sagt att den gödselpump som gick sönder tidigare inte lagades och därför uppstod dagens situation.

Länsstyrelsen besökte gården i höstas och noterade då att djuren fortfarande gick ute på bete när de borde ha varit intagna.

Mer läsning

Annons