Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler esteter i riket men  allt färre i Avesta

Antalet sökande till det estetiska programmet i år har minskat ordentligt. Dansutbildningen startar i höst, med bara tre elever på klasslistan.

Annons
Sanna Hedman, Rashmi Andersson, Isabelle Westlund och Magnus Theorin är nyblivna esteter på Karlfeldtgymnasiet. De tycker att det är bra att kunna gå i gymnasiet och hålla på med det man tycker är roligt.

Dansinriktningen har sedan i våras hängt i luften då intresset för utbildningen varit alltför svalt.

– Det blev klart i fredags att dansprogrammet startar med tre elever. Vi hoppas att det ska droppa in fler, säger Elisabeth Hedin, programutvecklare för det estetiska programmet.

Elisabeth Hedin är förundrad över statistiken som visar på ett ökat intresse i landet för konstnärliga utbildningar.

– Här är det ju precis tvärtom. I hela regionen, är det bara här och i Falun som de här programmen finns kvar, säger Elisabeth Hedin.

Förra året sökte totalt 46 elever till de estetiska utbildningarna. I år var det bara 30.

– Att antalet minskar beror på att elevunderlaget är hemskt lågt. Det är små kullar nu därför att det var låga födelsetal då, när det begav sig.

Ytterligare en anledning tror Elisabeth Hedin är den nya läroplanen, GY 2011, som började gälla för ett år sedan.

– Kraven på eleverna är hårdare nu. Man måste bli godkänd i flera ämnen än förut för att få gå gymnasiet, berättar hon.

Konsekvenserna av detta blev att det av de 30 sökande till hösten, bara var drygt 20 elever som uppfyllde kraven.

– Många fler än tidigare måste ta igen ämnen och komplettera betygen innan de kan börja på något gymnasieprogram, berättar Elisabeth Hedin.

Hon tror också att en allt tuffare arbetsmarknad har en viss inverkan.

– Föräldrarna påverkar nog sina barn att välja ”säkra” utbildningar, och menar att en estetisk utbildning inte leder till något ”riktigt” jobb.

I och med den nya läroplanen görs större skillnad mellan yrkesförberedande och studieförberedande gymnasieutbildningar. Tanken är att utbildningarna ska bli ännu mer specifika för att eleverna ska kunna bli duktigare inom den inriktning de valt.

Studievägledare Ann-Kristin lundin tror att det är många som inte tänker på att det estetiska programmet faktiskt är högskoleförberedande.

– Många tänker kanske att estetiska utbildningar inte leder någonstans. Därför väljer man brett i stället, till exempel samhällsprogrammet.

Men alla vill inte läsa studieförberedande program och då är de estetiska inriktningarna ett bra alternativ.

Att estetiska utbildningar ökar i popularitet i landet medan det på många mindre orter minskar tycker hon är underligt.

– Jag vet inte vad det kan bero på att det ser ut så, kanske att det ökar mer i storstäder än det gör på mindre orter, säger hon.

Sanna Hedman är en av de elever som ska börja på danslinjen i höst.

Varför har du valt att gå danslinjen?

– Det var det enda jag kände att jag verkligen ville göra, jag valde mellan musik och dans. Så bestämde jag mig för dans. Rashmi Andersson ska plugga musik. Hennes instrument är gitarr.

– Det är ett jättestort intresse. Jag vill verkligen hålla på med musik, jobba som musiker, säger hon.

Både Sanna och Rashmi tycker att det är viktigt att kunna välja en mer praktisk utbildning om man är trött på att plugga eller helt enkelt är lagd åt det hållet.

Annons