Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler elever söker vård och teknik

Betydligt fler niondeklassare har sökt vård- och omsorgsprogrammet på Karlfeltgymnasiet i år än i fjol, visar den första preliminära antagningen.

Annons

Även intresset för industritekniskt och tekniskt program ökar stort.

Den första antagningen till gymnasiet är klar för årskurs nio i Avesta och Hedemora.

Resultatet av förstahandsvalen visar att flest elever, 42 stycken, vill gå på samhällsvetenskapsprogrammet. Därefter kommer tekniskt program med 30 sökande.

– Intresset för teknikprogrammet har fördubblats på några år, säger gymnasiechef Rolf Engman.

Naturvetenskapliga programmet har 29 förstahandssökande. Fordonsprogrammet har många fler sökande än platser, 27 till de 14 platserna. Här finns möjlighet för eleverna att även gå i Hedemora och Fagersta.

Den stora förändringen i år är att intresset för vård- och omsorgs-programmet har skjutit i höjden. I fjol hade man två sökande vid den här tidpunkten. I år finns 18 förstahandssökande.

–Att vi har blivit vård- och omsorgscollege tror jag har en viss inverkan, säger Rolf Engman.

Certifieringen till vårdcollege blir klar inom kort. Då får eleverna en kvalitetssäkrad utbildning med garanterad praktik och utbildade handledare.

Även teknikcollege står på tur på Karlfeldtgymnasiet.

Ett annat program som ökat enormt i popularitet hos niorna är industritekniskt program. Till hösten finns 13 förstahanssökande till tolv platser. I fjol fanns bara tre sökande.

–Det är glädjande eftersom det finns jobb inom det här området, säger Rolf Engman.

Intresset för estetiska programmet har däremot sjunkit. De 40 platserna har bara tio sökande hittills, och inte en enda har sökt inriktningen dans i första hand.

–Vi har inte fått antalet sökande från NVU än, så det kan komma elever från Fagersta och Norberg. Det estetiska programmet är ju nedlagt i Fagersta, säger Rolf Engman.

Även bygg- och anläggning har färre sökande än normalt, 13 till 18 platser. Barn- och fritidsprogrammet är heller inte fullt, 14 har sökt till 32 platser.

Mer läsning

Annons