Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler djur tas om hand i Dalarna

Både antalet förbud och omhändertaganden ökar i Dalarna. I Avesta görs allt fler anmälningar kring misstänkta missförhållanden.

Annons
VANVÅRDAD KO. En av de många kor som hittades på bondgården i södra Dalarna i slutet av förra veckan.

Antalet djur som omhändertas och antalet djurförbud har ökat sedan 2009 i Dalarna. Fler personer tros våga anmäla misstänkt vanvård nu än tidigare.

Förra torsdagen upptäcktes extrema missförhållanden på en stor bondgård i södra Dalarna. Djurskyddsinspektörerna från länsstyrelsen hittade 48 döda djur samt flera svårt skadade djur som fick akutavlivas.

Inne i ladan var det fullt av gödsel, hela 75 centimeter, som djuren blivit nedtrampade i och sedan drunknat. Merparten av de döda djuren var kalvar som förgäves hade försökt nå fodret.

Polis tillkallades till platsen och förundersökningen påbörjades. De 60 överlevande djuren blev släppta på bete efter upptäckten, för att senare undersökas.

Hur länge djuren har vanvårdats är inte fastställt men länsstyrelsen tror att det kan röra sig om flera veckor.

Lantbrukarens försvar om de allvarliga missförhållandena var att pumpen som ska suga bort gödsel hade slutat fungera. Han har även berättat att han har jobbat dubbelt med ett annat jobb under en längre period, och därför inte upptäckt bristerna i ladugården.

Johanna Öijer på Länsstyrelsen Dalarna menar att händelsen är extremt ovanlig.

– Det har inte hänt något liknande i Dalarna tidigare vad jag kommer ihåg.

Hon berättar att det är vanligt att grannar hör av sig om misstänkta missförhållanden, men att det oftast inte rör sig om allvarlig vanvård.

Antalet omhändertagande av djur och djurförbud har ökat i Dalarna sedan 2009. Förra året var det totalt 30 omhändertaganden samt djurförbud i länet.

2010 var siffran 27 och året dessförinnan låg antalet på 25 stycken.

Vad kan ökningen bero på?– Det finns inget enkelt svar där men en möjlig anledning kan vara att sedan länsstyrelserna tog över kommunernas tillsynsarbete, så sköts tillsynsarbetet på ett effektivare sätt där beslut kommer till snabbare, säger Johanna Öijer.

Johanna Öijer tror även att allmänheten även blivit mer medveten om möjligheterna med att anmäla missförhållanden.

– Vi har ett anmälningsnummer som man kan ringa direkt sen kan man även mejla och anmäla anonymt, säger Johanna Öijer.

I Avesta har anmälningar om misstänkt vanvård ökat de senaste åren. Mellan 2010 och 2011 var det nästan en fördubbling av antalet anmälningar: från 26 stycken till 44 anmälningar.

Hittills i år har 20 anmälningar kommit in. Samtidigt har inte antalet omhändertaganden och förbud förändrats nämnvärt.

Johanna Öijer tycker inte att de ökade anmälningarna i sig är något nödvändigt positivt.

Något som förekommer allt mer är grannar i osämja som anmäler varandra utan grunder, menar hon. Samtidigt ser hon att de utökade anmälningsmöjligheterna är något positivt för tillsynsarbetet.

– Vi är beroende av att personer mejlar in då det kan handla om missförhållanden som vi annars inte skulle upptäcka, säger hon.

Just fallet med bondgården i södra Dalarna upptäcktes av en slump, och inte på grund av någon anmälan.

Johanna Öijer berättar att den aktuella straffskalan inbegriper fängelsestraff.

– Men det är något som rätten kommer att komma fram till, säger hon

Annons