Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler än väntat vill leverera till Grådö

Coop har avslutat sin infoturné. Långt fler mjölkbönder har visat sig vara intresserade av att leverera till Grådömejeriet än man på Coop trott.

Annons

– Vi blir större första året än vi tänkt oss från början och har redan nått det mål vi satte upp för 2014, säger Staffan Eklöv, vd för mejeriet i Grådö.

I nuläget pågår rekryteringen av mjölkproducenter och planering av transportlinjer för mjölkhämtning.

– Vårt erbjudande har lockat många och det är vi glada för. Nu håller vi på och väljer vilka gårdar vi ska samarbeta med, säger Staffan Eklöv.

Läget är viktigt. Ju närmare mejeriet desto bättre.

– I urvalet måste vi tänka på att det ska vara en bra rutt för transportbilen.

Coop-Grådö har som mål att producera 40 miljoner liter mjölk per år till en början. Men hur många som kommer att anställas vill man ännu inte uttala sig om.

– Det känns fel att uttala mig om det i nuläget. Allt är inte helt klart än och vår nya produktportfölj är inte helt spikad, säger Staffan Eklöv.

Hur kommer sortimentet att se ut tror du?– Vi kommer att ha en stor andel ekologiskt, definitivt den största andelen som något storskaligt mejeri i Sverige har, säger Staffan Eklöv.

Kajsa Peterson, mjölkbonde i Fornby och ordförande i Lantbrukarnas riksförbund, LRF, By levererar i dag mjölk till Arla. Hon tackat nej till erbjudandet från Coop och menar att det framför allt främjar handeln, inte bonden.

– Jag tycker att det känns så fel. Målet med den egen varumärkning som Coop vill bedriva, är att erbjuda kunden ett så lågt pris som möjligt.

– Arla ägs av oss bönder och målet är att därför att vi som producerar ska få ett så bra pris som möjlig. Raka motsatsen alltså.

Kajsa Peterson förstår dock att många väljer att hoppa på tåget.

– Många sitter ”tajt åt” och ser en chans att tjäna pengar. Men det kommer att bli tuffare för mindre gårdar nu. Coop har ingen hämtningsplikt som Arla har, det vill säga de måste inte hämta på alla gårdar i upptagningsområdet, och de kommer att välja att samarbeta med större gårdar, tror kajsa Peterson.

Redan den här veckan kommer de utvalda gårdarna att meddelas, säger Coops vd Magnus Johansson.

Mer läsning

Annons