Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmer av Roy Andersson överraskar i Avesta Art

Sagovärldar för barn och vuxna bjuder tioårsjublierande Avesta Art på i sommar.

Annons
Höjd och bredd. Det lovar årets Avesta Art att bjuda på. Utställningen kommer säkert att locka både konst- och sagointresserade besökare i alla åldrar – inte minst barnfamiljer. Kenneth Linder presenterade arrangemanget vid en presskonferens igår.

14 konstnärer att fylla Avesta Art med verk i Verket. Och ännu en konstnär ingår, den österrikiske dalmasen Jörg Jeschke. Han medverkar med samma verk (Maskintorn) som ingick i allra första Avesta Art år 1995.

–Jag minns att skulpturen kom med en stor lastbil och att jag undrade var den skulle få plats någonstans, sa Lars Åke Everbrand som då var kulturchef, numera resultatenhetschef.

Nu är Kenneth Linder chef för Avesta Art och han stod för pressinformationen igår.

För första gången arrangeras utställningen årligen (AT 31/1).

En konstvetare knyts till förberedelserna, Caroline Gustafsson, Avestabördig magister vid Umeå universitet. Det var hon som kläckte idén om Sagolikt som tema för årets utställning.

Temat kom upp när Hans Arnold kontaktades som första konstnär. Han är ju känd för sina sagolika figurer i skräckgenren. Tyvärr är han inte aktuell eftersom han gick bort nu i vinter.

Det är samtida konst av levande konstnärer som är ska medverka. Avesta Art har sedan alla år det särmärket att konstnärerna gestaltar sina konstverk på plats i järnbrukshyttan.

Återigen tänjer Avesta Art på gränserna för konstyttringar.

Filmer av regissören och flerfaldige Guldbaggevinnaren, Roy Andersson ska visas. Idén fick Kenneth Linder för ett par år sedan när han besökte Museum of Modern Art i New York där verk av Andersson visades.

Läs mer i fredagens AT.

Mer läsning

Annons