Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fettisdagen firas med semlefrossa

Det sägs att kung Adolf Fredrik dog av en semleöverdos. Detta fick bland annat skalden Johan Gabriel Oxenstierna att anklaga semlan för kungamord och kräva att den skulle ”drivas i landsflykt ur Sverige”. Om du trots det känner att du vill frossa i semlor så är i dag, fettisdagen, ett ypperligt tillfälle.

Annons

Fettisdagen är en kvarleva från tiden då Sverige var ett katolskt land. Den katolska kyrkan påbjöd ofta långa perioder av fasta inför de kristna högtiderna. Inför påsken, som är en särskilt viktig högtid, gällde hela 46 dagars fasta (söndagar räknades inte).

Innan påskfastan inleddes såg man därför till att frossa så mycket fet mat man bara kunde. Och då var semlan, eller hetväggen, som den kallades då ett populärt bakverk att äta.

Genom åren har hetväggens utformning varierat, men man vet att den sedan 1700-talet beskrivits som en vetebulle med fyllning serverad i varm mjölk. Men det var inte förrän efter första världskriget som grädden kom att bli en del av bakverket sedan en Gotländsk konditor reviderat receptet.

Men hur var det nu med Adolf Fredrik och semlorna? I sanningens namn så hade kungen den kvällen även ätit en bastant middag bestående av böckling, rysk kaviar, hummer, surkål, kokt kött och rovor som han sköljt ner med champagne.

Kungen hade satt sig vid spelbordet när han plötsligt fick magkramp och stapplade iväg till en stol lite längre bort i rummet. Han knäppte upp sin väst och fick en varm servett över magen av drottning Lovisa Ulrika innan han började kasta sig fram och tillbaka i smärta, greppade handlederna på två riksråd och dog. Historiker tror dock att ett misskött magsår var den egentliga anledningen till kungens plötsliga frånfälle.

Mer läsning

Annons