Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem tjänstemän mister jobben på Outokumpu

Fem tjänstemän förlorar jobben på Outokumpu. Det står klart sedan förhandlingarna mellan facket och företaget är slutförda.
Besked om metallarna väntas inom någon vecka.

Annons

Sammanlagt kommer tjänstemannastyrkan att minskas från 255 till 190 på Avesta Jernverk.

Den största delen av minskningen handlar om att 22 personer valt att säga upp sig, 16 har gått i pension, 10 har gått över till andra enheter inom Outokumpu. 12 stycken har gått över till företaget Bilfinger Berger Industrial, BIS.

Fem personer har förlorat jobbet på järnverket.

– Vi har haft ett bra förhandlingsklimat, båda parter (facket och företaget) har bjudit till, men det är tråkigt för de fem som förlorat jobbet, säger Patric Sundell, klubbordförande på tjänstemannafacket Unionen.

Även Jacob Sandberg, platschef på Avesta Jernverk, är nöjd över hur varselförhandlingarna med tjänstemannafacket gått.

– Det har gått väldigt bra. Det har varit konstruktivt och bra. Vi behövde inte säga upp så många av totalen, även om det är väldigt tråkigt för dem som blev uppsagda, säger han.

De personer som går över till BIS hörde alla till konstruktion- och projektledaravdelningen. En avdelning som företaget valt att lägga ned. Tanken är att Outokumpu ska köpa in deras tjänster istället.

– De vill göra om fasta kostnader till rörliga, säger Patric Sundell.

Jacob Sandberg håller med om att det är en av anledningarna till att Outokumpu köper in konstruktion och projektledning på entreprenad, men berättar samtidigt att det finna andra anledningar också.

– Vi vill kunna koncentrerar oss på att tillverka och sälja stål. Om man titar tillbaka några decenier såg vår organisation väldigt annorlunda ut. Det här är ytterligare ett steg i en förändring, säger han.

Även de centrala delarna som ligger i Avesta kommer att påverkas. Sedan tidigare har 57 personer arbetat på Avesta Research Center. I framtiden kommer 52 att jobba där.

Fyra personer har sagt upp sig därifrån, två har sökt sig till andra verksamheter inom koncernen och tre har gått i pension. Fyra personer som tidigare arbetat inom Avesta Jernverk kommer att anställas för att täcka upp för de luckor som skapats på forskningsavdelningen.

På inköpsavdelningen minskas bemanningen med en person, från 13 till 12. En person har gått i pension, en har sagt upp sig och en har fått ett annat arbete i företaget. Två personer kommer att flyttas från andra avdelningar till inköp.

Mer läsning

Annons