Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre rådjursolyckor i Avesta i år

I Avesta kommun inträffade 52 viltolyckor det första halvåret i år. I 46 av olyckorna var rådjur inblandade.

Annons
Viltolycka med vildsvin

Två av olyckorna skedde med älg, en i By-Hede den första januari, och en på riksväg 68 mellan Fors och Morshyttan den 29 juni.

Tre olyckor med vildsvin inträffade under första halvåret, alla tre på riksväg 68 mellan Fors och Horndal, två stycken den 4 januari och en den 1 februari.

Även om antalet viltolyckor i landet i stort minskade kraftigt under 2011, så gällde det inte för Dalarna i stort och inte heller för Avesta kommun.

I Avesta inträffade det ungefär lika många olyckor 2011 som 2010. Hittills i år har det varit färre älgolyckor än jämfört med de två åren innan. Två hittills i år mot åtta totalt under 2011 och sju totalt under 2010.

Ytterligare en olycka med ett vilt djur har inträffat i Avesta under det första halvåret i år.

Det var i Sjövik den 11 januari, och det visade sig sedan vara en kattuggla som är ett djurslag som egentligen inte tas med i Nationella Viltolycksrådets statistik.

Totalt rapporterades 56 vilt–olyckor under fjolårets första sex månader. Även då var olyckor med rådjur det vanligaste, 52 stycken. Något fler än i år alltså.

Tre av olyckorna inbegrep älg, i Byvalla, Jularbo och Brunnbäck, och en olycka gällde ett vildsvin.

Men betydligt fler viltolyckor skedde i Avesta under det andra halvåret i fjol. Då inträffade 90 viltolyckor, 85 med rådjur och fem med älgar. Älgolyckorna skedde i Horndal vid gränsen mot Gävleborg, i Brunnbäck, Byvalla, vid gränsen mot Västmanland och i Nordanö.

Mer läsning

Annons