Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre brott anmäls i Dalarna

Det är färre brott som anmäls i Dalarna och Avesta jämfört med riksnittet. Under årets första sex månader har det anmälts 5198 brott per antal invånare i länet. Det är en minskning med fem procent.

Annons

Den genomgripande trenden i hela landet är att brottstyper som villainbrott, cykelstöld, fickstöld och klotter ökar i antalet anmälningar. Det visar Brottsförebyggande rådets (Brå) nya halvårsstatistik.

– Men i Dalarna kan vi se att det anmäls färre sådana brott i jämförelse med invånarantalet, säger Åsa Lennerö, statistiker på Brå.

Drastisk minskningBedrägeribrotten har länge ökat i Dalarna – men det senaste halvåret har antalet anmälningar minskat drastiskt här.

– Ja, siffrorna har gått ned kraftigt det senaste halvåret. Men det går inte att dra någon slutsats av det, eftersom det kan handla om en enskild person som begått ett större antal brott förra året, säger Åsa Lennerö.

De senaste fyra åren har anmälningar om bedrägerier ökat i landet som helhet.

– Det pratas om att trenden med de ökande bedrägerierna kan bero på att internet gjort det enklare att genomföra brotten. Det är mycket datorbedrägerier och även anmälningar om bluffakturor har ökat. Vi kommer om något år att titta närmare på just bedrägeribrotten för att analysera det närmare, säger Åsa Lennerö.

Knarkbrotten ökarEn ständigt uppåtgående trend är antalet anmälda narkotikabrott. I Dalarna har antalet anmälningar ökat med 16 procent de senaste 12 månaderna, i jämförelse med samma period föregående år

– Det är förmodligen för att polisen blivit bättre på att upptäcka denna form av brott. Antalet anmälningar hänger ihop med hur polisen arbetar och vad de prioriterar. Det betyder sällan att det verkligen rör sig om att fler bryter mot lagen. Det är samma sak med trafikbrott, säger Åsa Lennerö.

De senaste fyra halvåren har antalet anmälningar kring skadegörelse varit nedåtgående.

– Det är troligen mindre skadegörelse i de mindre länen. När det gäller klotter mot kollektivtrafiken hänger det ofta ihop med vad det finns för lokaltrafik på orten, och vilken toleransnivå de har mot skadegörelse, säger Åsa Lennerö.

Antal brott anmälda under januari till juni 2011 i Dalarnas län

Samtliga brott 14400 st

Skadegörelse 1312 st

Narkotikabrott 933 st

Bedrägerier 745 st

Trafikbrott 961 st

Mer läsning

Annons