Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för våldtäkt mot sovande kvinna

En 39-årig man som våldtog en kvinna i sömnen har dömts till fängelse i ett år vid Falu tingsrätt.

Annons

En hel del alkohol finns med i bilden den här kvällen då fyra personer, en kvinna och tre män, festade i en lägenhet i Avesta.

En av dem var 39-åringen. Han satt och pratade med kvinnan efter det att de två andra männen hade avlägsnat sig. En av dem hade gått och lagt sig och den andre hade gett sig av från lägenheten.

Så småningom gick kvinnan också till sängs och somnade, vid det laget tämligen alkoholpåverkad. Hon uppfattade senare att den 39-årige mannen våldförde sig sexuellt mot henne i sömnen. Bevis i form av spår av DNA från 39-åringen påträffades på hennes underkläder.

Mannen varken förnekar eller erkänner brott. Han minns emellertid inte att han skulle ha gjort sig skyldig till någon övergrepp mot kvinnan.

Han kan inte förklara hur DNA som kan spåras till honom kunde hittas på kvinnans underkläder.

39-åringen uppger att han inmundigat ännu mer alkohol efter det att kvinnan gick och lade sig. Sedan skulle han ha försökt väcka både den sovande mannen och den sovande kvinnan genom att ruska liv i dem.

Mannen tvivlar inte på kvinnans uppgifter eftersom han anser att de har haft en bra relation.

Falu tingsrätt dömer mannen till ett års fängelse och 85 000 kronor i böter för våldtäkt eftersom han genomförde övergreppet när kvinnan sov.

Den handling som mannen gör sig skyldig till mot kvinnan i hennes hjälplösa tillstånd är, enligt tingsrätten, så kränkande för kvinnan att det är att jämställa med våldtäkt. Till saken hör att tingsrätten i sin dom beaktar att 39-åringen har försett kvinnan med alkohol.

Mer läsning

Annons