Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse aktuellt för arrangör av gala

I går hölls rättegången mot Johan Lennström i Falu tingsrätt. Åklagaren menade att Skogsbobon är skyldig till ett brott som inte är ringa och att fängelse kan bli påföljden.

Annons
Hoppfull. Johan Lennström var hoppfull efter gårdagens rättegångsförhandling, trots att åklagaren i sin plädering yrkade på fängelse.

Efter att Johan Lennström arrangerade en kampsportsgala i sin trädgård förra sommaren reagerade Svenska MMA-förbundet genom att göra en anmälan för brott mot tillståndsplikt för vissa kampsportsmatcher.

I går började rättegången.

Redan innan rättegången stod det klart att Johan Lennström inte sökt tillstånd hos Kampsportsdelegationen i Örebro att anordna kampsportsmatcher. Han trodde att han fått klartecken när han ringt till polisen för att upplysa om sin tillställning.

Carina Nilsson, polisen som tog emot Lennströms telefonsamtal, förhördes av åklagaren och den åtalades advokat. Hon bekräftade att Johan Lennström ringt och berättat om MMA-galan, men även att han inte frågat om det krävdes något speciellt tillstånd.

Åklagaren Annika Troive ägnade

mycket tid till att visa upp filmklipp från kvällen då galan ägde rum. Sedan lät hon Helena Schultz från Kampsportsdelegationen, den instans som antingen godkänner eller nekar tillstånd till kampsportsmatcher, att bedöma om galan utifrån klippen och de förhör som gjorts skulle få tillstånd om han väl sökt.

– Vi baserar våra beslut utifrån tio punkter som en ansökan ska uppfylla. I huvudsak ska matcherna ha en godtagbar säkerhet för deltagarna. I det här fallet brister det i många av kriterierna, sa Helena Schultz under förhöret.

Utifrån det som kom fram under domstolsförhandlingarna i går sa Troive att Lennströms brott inte kan anses som ringa.

– Utifrån lagstiftningen, som är baserad på säkerheten för deltagarna, borde påföljden ligga ganska högt på straffskalan. Över böter, ett kortare fängelsestraff. Men jag har inget emot att straffet omvandlas till villkorlig dom, sa Annika Troive.

Johan Lennström var förvånad över att åklagaren yrkade på fängelse, men han var samtidigt nöjd med rättegången.

– Jag tror att jag lyckades framställa det som att allt inte var så allvarligt som Svenska MMA-förbundet vill göra gällande, sa Johan Lennström.

Annika Troive, åklagare.

Mer läsning

Annons