Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fällda träd krossade gravar

Just nu råder kaos på Folkärna kyrkogård. Flera gravar är begravda under stammar och grenar från fällda träd.
– Man får en massakerkänsla, säger Vanja Karlsson.

Annons
Skövling. Avverkningen av träden på Folkärna kyrkogård har rört upp känslor. ”Man får en massakerkänsla”, säger Vanja Karlsson som har anhöriga som är begravda på kyrkogården.

I början av förra veckan började arbetet med att såga ned flera träd på Folkärna kyrkogård. De hade blivit för gamla. Ett företag anlitades för att göra själva avverkningen, ett annat skulle städa upp efter det andra.

Sedan i mitten av förra veckan har de nedsågade träden legat som ett lager över flera gravar.

Vanja Karlsson kunde inte tro sina ögon när hon i går besökte sina föräldrars och morföräldrars gravar.

– Det är så respektlöst och man vet inte om man ska skratta eller gråta. Det är ju våra anhöriga som ligger här! Det finns inte ord för vad man känner, säger hon.

På en av hennes anhörigas gravar har en lykta mosats. Lite längre bort har ett träd slagit sönder ett järnkors som stått på en grav.

– Det var inte meningen att det skulle gå till så här. Det här är inte presentabelt. Ingen kan vara nöjd med det här, säger Lars Norrgård, ordförande för kyrkogårdsnämnden i Folkärna.

Arbetet är en del i en plan för att sköta om kyrkogårdarna runt om i kommunen. Flera av träden som skövlats hade blivit för gamla och några hade ruttnat. Just det här arbetet kommer att kosta närmare 200 000 kronor när allt är klart.

– Det hade kunnat kosta tre till fyra gånger mer om vi gjort det på annat vis, säger Lars Norrgård.

Läs mer i måndagens AT.

Sönder. Ett järnkors kar gått sönder, troligtvis från avverkningen.
Annons