Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få elever har sökt till vårdprogrammet i höst

Om fem år behövs 3 000 nya undersköterskor i Dalarna. Men antalet elever som sökt till vård- och omsorgsprogrammet på Karlfeldtgymnasiet har sjunkit kraftigt.

Annons
Trivs. ”Det är ett jättebra gymnasieprogram”, tycker Sahra Yusuf, Khadija Yusuf, Alexandra Andersson, Annika Lundkvist och Hanna Johansson, som går första året på vård- och omsorgsprogrammet.

Endast tre av kommunens 246 nior har har sökt vård- och omsorgsprogrammet i första hand till hösten. Det rimmar inte med arbetsmarknadens behov.

De första intagningssiffrorna till gymnasiet är klara. Samtliga elever i Dalarna som sökt till Karlfeldtgymnasiet är räknade. Däremot är eleverna från Fagersta och Norberg ännu inte räknade.

Fyra program har fått oroväckande få antal sökande: humanistiskt (två sökande), hantverk (en sökande), naturbruk (en sökande) och vård- och omsorgsprogrammet (sju sökande).

–Att färre söker vård- och omsorg kan bero på att undersköterska är ett lågstatusyrke, slitsamt och med dålig lön, ett typiskt kvinnoyrke, säger rektor Björn Hansson.

–Vi hoppas kunna locka fler elever genom att certifiera oss som vård- och omsorgscollege. Då är eleverna garanterade en kvalificerad praktikplats.

Läs mer i måndagens tidning.

Mer läsning

Annons