Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En till sjukhus efter gasläcka

Elavbrottet under onsdagsmorgongen hade kunnat få större konsekvenser än väntat på Ica. Kylsystemet hade kunnat börja läcka giftig gas.

Annons
Erik Geijer, köpman på Ica, fick sätta upp avspärrningar för att personalen inte skulle skadas.

Runt klockan fem på morgonen i onsdags slocknade stora delar av Avesta. Ica fick stora problem och vissa delar av övervåningen stängdes av och en person fick åka till sjukhus.

Anledningen var att när elavbrottet kom slutade kylsystemet att fungera. Det moderna och miljövänligare systemet utan freoner kyls istället med koldioxid. När gasen inte kan kylas mer expanderar den och en explosionsrisk infinner sig.

– Vi har ventiler som ska gå för att förhindra explosioner, men då läcker gasen ut istället och den är giftig, säger Erik Geijer, köpman på Ica Kvantum i Avesta.

Trots omständigheterna och en stor mörklagd butik är Erik tacksam till att personalen på plats var så hjälpsam. Sammanlagt var 15 personer inom riskområdet när Erik Geijer bestämde sig för att stänga av vissa sektioner på övervåningen där kontrollrummet till kylanläggningen är.

– Alla var jätteduktiga med tanke på att vi inte hade någon beredskapsplan. Vi fick kontroll över situationen och alla hittade någon form av sysselsättning, säger Erik Geijer.

En tjej i personalen var tvungen att bli skjutsad till lasarettet. Hon fick dispens för att gå in i ett rum som låg inom riskzonen för att hämta någonting. Men hon var inne någon minut längre än planerat och kände sig efteråt yrslig.

– En av våra kollegor fick köra ner henne till lasarettet för en hälsokoll, säger Erik Geijer och fortsätter:

- Personalen har varit fantastisk och ställt upp trots kaoset.

Avspärrning. När den röda lampan blinkar betyder att det finns gas i rummet innanför.

Mer läsning

Annons