Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En enda vårdcentral– där ska By ingå

I går lämnade Horndalsgruppen över 1141 namnunderskrifter som protesterade mot nedläggning av By vårdcentral och kräver att verksamhet ska vara kvar.

Annons
I affären och på nätet. 678 namn hade samlats in på Ica-affären och 463 på nätet för att By vårdcentral ska vara kvar. Och det bara på en vecka. Här lämnar ordförande Bengt Holmertz över namnlistorna till landstingsrådet Sören Bertilsson, S.

Landstingsrådet Sören Bertilsson, S, tog emot namnlistorna samtidigt som han passade på att informera om det beslut som tas vidlandstingstyrelsen på måndag:

En enda vårdcentral bildas i Avesta med 21 505 patienter. Den blir då den största i Dalarna, kanske också i Sverige. Vårdcentralen blir snäppet större än vårdcentralen i Mora med 20 000 patienter.

Från vårdcentralen länkas distriktssköterskemottagning fem dagar i veckan till Horndal. Läkare ska finnas flera dagar i veckan.

– Hur många dagar exakt är svårt att säga, sa Sören Bertilsson.

Det är en justering av det tjänstemannaförslag som lades fram häromveckan om en filial i Horndal tillhörig Skogsbo vårdcentral och som ledde till namninsamlingen.

Det förslaget gick ut på att distriktssköterskan skulle ha mottagning, framför allt med hänsyn till asylmottagningen i Horndal.

– Det här är alternativ två för oss, säger Bengt Holmertz, ordförande i Horndalsgruppen.

– Allra helst ville vi att By vårdcentral skulle vara kvar.

En enda stor vårdcentral inne på Avesta lasarett ger större möjligheter att frigöra resurser till Horndal. Det var både Bertilsson och Holmertz eniga om,

Bengt Holmertz pressade Sören Bertilsson om det finns garantier för att det verkligen blir verksamhet kvar i Horndal. Han var rädd för att den attityd som gäller Horndals badhus ska sprida sig. Badhuset har hållits stängt länge på grund av sjukskrivningar i Avesta eftersom Horndals badhus är filial till Metropoolen.

– Är det bara vårdcentralens chef som bestämmer eller kan ni politiker styra verksamheten till Horndal?

Sören Bertilsson svarade att den politiska ledningen bara kan ge uppdrag om vårdens innehåll, inte var servicen ska ges. Det får man inte göra med den nya lagstiftningen om vårdval. En privat vårdcentral kan exempelvis välja att etablera sig i Horndal.

Med sammanslagningen av Avestas alla tre vårdcentraler blir besparingen minst lika stor (tre miljoner kronor) som det första förslaget då två vårdcentraler skulle bildas.

Läs mer i fredagens AT.

Mer läsning

Annons