Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En baggis för hackare att knäcka dina lösenord

På nyheterna får vi med jämna mellanrum höra om identitetskränkningar på internet.
Ett sätt att undvika att det händer just dig är att veta hur du ska hantera dina inloggningsuppgifter.
Det uppmärksammas lite extra på fredag, på lösenordbytardagen.

Annons

Det kan vara datahackare som tar sig in på stora databaser och sprider hundratals användarnamn och lösenord på internet. Det kan också vara någon som bryter sig in i din personliga dator och stjäl inloggningsuppgifterna från just dig. Eller så har du helt enkelt varit oaktsam och låtit någon illasinnad person kommit över dina lösenord på annat sätt.

Oavsett vilket, tänk på att skydda dina lösenord på bästa sätt.

Den 20 januari, alltså på fredag, firas den årligen återkommande Lösenordsbytardagen. Dagen har instiftats av tidningen PC för alla just för att uppmärksamma vikten av att skydda lösenord på internet. Syftet är att påminna och informera alla om hur viktigt det är att byta lösenord minst en gång om året för att hindra att det kommer i orätta händer.

Enligt Post och telestyrelsen, PTS, är ett av de vanligaste misstagen att våra lösenord är alltför förutsägbara, vi varierar dem inte tillräckligt mycket. Det är lätt att knäcka ett lösenord som består av ett eller några ord eller namn. Ett lösenord med blandade stora och små bokstäver är inte heller speciellt svårt för ett dataprogram att knäcka.

En till sak är alltså att vi byter lösenord alldeles för sällan. Det är inte en stor sak för en duktig hackare att knäcka ditt lösenord.

Via Post och telestyrelsens webbplats kan du testa hur säkert ditt lösenord är.

Lösentips

Använd inte samma lösenord på flera ställen.

Förvara ditt lösenord så att andra inte kommer åt det.

Ge aldrig ut dina lösenord till någon annan.

Byt ut dina lösenord med jämna mellanrum.

Byt direkt ut lösenord som finns som standard, i exempelvis utrustning för trådlöst nätverk, eller som tilldelas automatiskt.

Ge absolut aldrig ut ditt lösenord till någon som säger sig behöva det. Personal som arbetar med till exempel IT-support har oftast egna lösenord, och har därför inget intresse av att få reda på ditt. Det kan istället handla om en bedragare som försöker lura dig att avslöja ditt lösenord.

Behandla eventuella nedskrivna lösenord som värdepapper.

KÄLLA: Post och telestyrelsen

Annons