Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elisabeth fick inte yttra sig

Det kom ett nej från Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, LÖF, utan att kontakt hade tagits med någon av makarna. Nu överklagar Elisabeth Bängs-Dellmert beslutet.

Annons

Besked kom utan att Elisabeth Bängs-Dellmert hade fått någon möjlighet att yttra sig över de svar som vårdgivaren och medicinska experter har givit och som LÖF grundar sitt beslut om avslag på.

Nu har hon tillsammans med sin make sökt advokathjälp i Falun för en överklagan.

Elisabeths ombud, advokat Veronica Johansson, förtydligar att det inte är att betrakta som en överklagan, utan om en prövning hos LÖF:s patientskadenämnd.

Hon tycker det är bra att Elisabeth Bängs-Dellmert söker ersättning, inte bara anmäler misstag i vården som de gjort till Socialstyrelsen.

– Många tror att man får rätt till ersättning när Socialstyrelsen beslutar att vårdgivaren har gjort fel, men så är inte fallet, säger hon.

Den prövning som Elisabeth begär i nämnden innehåller en skrivning om hur farligt det är för patienten om en infektion finns när cellgiftbehandling genomförs. Det måste alltså säkerställas att patienten är frisk när cellgifter sätts in.

Desutom har behandlingen av cancern fördröjts genom vårdskadan.

–Ett problem är att vi inte vet vad läkarna har sagt, det som avslaget grundas på. Antingen är det en medicinsk expert eller så har en handläggare fattat beslutet på egen hand.

Nu begär ombudet att få del av det utlåtandet.

Veronica Johansson tillägger stora krav läggs på Elisabeth Bängs-Dellmert att föra sin egen talan i ersättningsfrågan.

Det kostar en hel del pengar, både advokatkostnader och eventuellt tillkallande av medicinsk expertis för att bemöta utlåtanden från LÖF.s medicinska experter.

– Det är ju en enorm skillnad på de resurser patienten och patientskadenämnden har, säger hon.

Annons