Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna: ”Miljöpartiet vann valdebatten i Avesta”

Wojciech Nedzewicz, MP, sopade banan med motståndarna i partiledardebatten på Karlfeldtgymnasiet att döma av elevernas applåder. Den längsta applåden gick dock till Ulf Berg, M:
- Den som älskar Avesta och Sverige röstar inte på Sverigedemokraterna.

Annons

Alliansens kommunalrådskandidat Ulf Berg gick så långt att han till och med uppmanade eleverna att hellre rösta på Vänsterpartiet än på Sverigedemokraterna.

- Röst i första hand på Moderaterna, i andra hand på ett alliansparti och i tredje hand på de rödgröna. Då ser vi till att kasta ut Sverigedemokraterna från kommunfullmäktige.

Innan dess hade Sverigedemokraternas toppkandidat Krister Ekdahl sagt att invandringen till Sverige bör begränsas kraftigt.

- Invandringen har spåret ur och vi vill bevara vår svenska kultur och våra traditioner, säger Krister Ekdahl.

De rödgrönas kommunalrådskandidat Lars Isacsson, S, pratade om solidaritet.

- Vi har råd att bry oss om andra människor i det här landet. Alla partier har varit överens om att satsa på Hedegården och hjälpa flyktingar. Men det ville inte Sverigedemokraterna, säger Lars Isacsson.

Efter debatten var det i alla fall klart för två niondeklassare på Domarhagsskolan vem som vann.

- Miljöpartiet vann valdebatten och övertygade starkt när det gäller miljöpolitik, säger Felix Nygren och Mikaela Wikström.

Miljöpartisten Wojciech Nedzewicz fick överlägset flest applåder av eleverna. Han hävdade att valet inte alls bör handla om ett par hundralappar mer eller mindre i plånboken.

- Det finns något mycket viktigare och det handlar om vilket samhälle vi vill leva i om tio eller femtio år. Vi måste ta till alla möjliga medel för att stoppa klimatförändringarna innan katastrofen är ett faktum.

Han lyfte fram att Miljöpartiet vill satsa på järnväg, vindkraft och ny energiteknik. Sedan bekände Wojciech Nedzewicz en sak för eleverna.

- Jag laddar ner film och musik på internet och jag anser att det är rätt. Nedladdning på internet ska vara fritt och staten ska inte heller hålla på att övervaka medborgarna.

Eleverna verkade hålla med miljöpartisten, medan folkpartisten Bo Brännström blev förbannad.

- Wojciech är en ärkepopulist, han tjänar pengar, men stjäl ändå musik. Alla har rätt att få betalt för sina verk och själv köper jag musik på internet och blir ruinerad, säger Bo Brännström.

- Har ni elever råd att betala för musiken? Det är för er skull jag driver frågan om ett fritt internet, säger Wojciech Nedzewicz.

- Ja, du tycker att allt ska vara gratis, även pizzan, säger Bo Brännström ironiskt.

Annars tryckte Lars Isacsson, S, på att han vill ha ett större inflytande för elever och ungdomar i kommunen. Ulf Berg, M, betonade jobben och tillväxtens betydelse för välfärden. Två partier var inte på plats: Kristdemokraterna och Axel Ingmars Lista.

Mer läsning

Annons