Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever kämpar för att få behålla lärare

”Vi var en bråkig klass tills vår lärare kom till oss för två år sedan och satte ner foten. Varför får vi inte behålla honom sista året?” undrar eleverna i klass 5, som lämnat in en namninsamling till rektorn.

Annons
Bedrövade. ”Varför får vi inte behålla vår lärare Hans sista året i sexan som är så viktigt?” undrar eleverna som just gått ut femman på Skogsbo skola.

När eleverna fick reda på att deras mentor Hans Bryngel skulle bytas ut, gjorde de en namninsamling.

De skrev sina namn på en lista, och gick med listan till rektor Lillemor Johansson.

När inte det hjälpte gick de till sina föräldrar, som i sin tur bad om ett möte med rektorn.

Inte heller det hjälpte. Till hösten får barnen två nya lärare, som ersättning för den mentor de tycker så mycket om, och som i stället blir mentor i den blivande femman.

–Vi är jätteledsna och gråter, sa eleverna i går efter skolavslutningen på Skogsbo skola.

– Vi var en bråkig klass förut, det var stökigt och svårt att jobba. Då fick vi Hans, och nu är det jättebra, alla trivs och vi lär oss mycket bättre.

– Han är snäll och lagom sträng, och han har humor. Alla lyssnar på honom. Nu är vi oroliga för att vi får en lärare som inte kan hålla ihop klassen.

–Varför kan vi inte få behålla Hans sista året i sexan som är så viktigt? Det är då vi ska få betyg, och ingen känner oss så bra som Hans.

Föräldrarna tycker inte att de fått någon förklaring till varför eleverna inte får behålla sin mentor, som de har i engelska, bild och SO.

På mötet i maj deltog rektor, utvecklingsledare samt tjänstemän från bildningsförvaltningen.

–Vi frågade efter anledningen till varför de plockar bort en lärare till årskurs sex, när det året är så känsligt med betygen och de nationella proven. Men vi fick inget riktigt svar, säger föräldrarna.

– Vi har lagt ett förslag att de två nya lärarna går till den blivande femman i stället, så att våra barn får behålla Hans sista året. Men det känns inte som att de ens försöker lyssna.

Föräldrarna är oroliga för att den studiero som barnen äntligen fått, försvinner med lärarbytet.

–I fjol fick vi löfte om att inga mer förändringar skulle ske. Och så gör de så här. De har heller inte gjort en risk- och konskevensanalys som de måste enligt skollagen.

När AT träffar skolledningen på Skogsbo, förklarar utvecklingsledare Sara Eriksson att det inte behövs någon sådan analys.

—Det här är ingen organisationsförändring, det är en tjänstefördelning, säger hon.

Mer läsning

Annons