Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyster framtid för pensionen

Pensionärernas ekonomi spås bli sämre den närmaste framtiden. Det visar en prognos som Pensionsmyndigheten gjort. Under 2014 beräknas den sänkas med 0,8 procent. Det blir i snitt 100 kronor mindre i plånboken.

Annons
Sven Söderqvist berättar att han är beroende av hur pensionen utvecklas. ”Pensionen är det enda vi har. Den går hela tiden upp och ner”, säger han.

– Vad ska man säga? Jag har jobbat hela livet och så får man ändå ut så lite. Just nu går ekonomin ihop, det måste den. Man köper mat, betalar hyran och köper lite kläder, men det blir inga resor till exempel, säger Sven Söderqvist, pensionär från Krylbo.

Några gånger varje år lämnar Pensionsmyndigheten en prognos över hur inkomstpensionen kommer att påverkas under de närmaste åren. 2014 sticker ut i prognosen, för då beräknas pensionärernas pension att minska med 0,8 procent, eller 100 kronor för genomsnittspensionären.

– Pensionen är det enda vi har. Den går hela tiden upp och ner, säger Sven Söderqvist.

Resterande år som prognosen tar upp visar små ökningar av inkomstpensionen, men mellan åren 2009 och 2015 står pensionsutvecklingen still enligt en undersökning som Svenska Dagbladet gjort. Löneutvecklingen däremot har ökat med 18 procent. Det betyder att pensionärerna tappar i köpkraft.

Anledningen till att pensionerna sänks är att den så kallade bromsen slår till. Det gör den när det beräknas komma in för lite pengar i systemet för att klara av pensionsutbetalningarna. Det hela hänger ihop med hur pass stark eller svag arbetsmarknaden är.

– Det går inte att ha kvar bromsen. Hela systemet är fel, säger Göran Bengtsson, ordförande PRO Avesta.

I dag finns det nästan två miljoner pensionärer. Bara i Avesta är 2 000 pensionärer medlemmar i PRO. Då är inte de övriga pensionärsföreningarna medräknade.

– Det gäller att få politikerna att lyssna på oss. Vi är många så under valår borde de verkligen göra det, säger Göran Bengtsson.

Mer läsning

Annons