Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döms till fängelse - efter DNA-bevis

En kvinna och en man från Krylbo döms till fängelsestraff för flera brott. Mannen bands till ett av brotten med hjälp av DNA-bevis, en metod som polisen börjat använda oftare.

Annons

En 22-årig kvinna och en 40-årig man greps i juli i Krylbo efter att ett vittne sett dem ta sig in i en bil. På sig hade de en kniv och kvinnan hade också 1,48 gram amfetamin.

För det döms nu kvinnan av Falu tingsrätt till en månad i fängelse för försök till stöld, narkotikabrott och brott mot knivlagen.

Domstolen dömde även mannen för försök till stöld och brott mot knivlagen samt tre andra brott som begåtts vid andra tillfällen, till sex månaders fängelse. Han fanns i maj påverkad av amfetamin och cannabis och har även gripits för ett annat inbrott i en bil i Krylbo.

Dessutom lyckades ett inbrott hos ett företag i Krylbo bindas till mannen. Genom blodspår som fanns på brottsplatsen hittade man mannens DNA.

Sådana här DNA-tester, så kallade topsningar, gör polisen allt oftare enligt statistik från Statens kriminaltekniska laboratorium.

Man räknar med att 60 000 topsningar kommer att utföras under året, jämfört med 44 000 under 2011.

Dalarna ökade antalet topsningar från 509 till 591 under första halvan av året. En ökning på 16 procent.

Mer läsning

Annons