Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döda kalvar hittade vid gödselstack

När Länsstyrelsens personal gjorde en rutinmässig kontroll på en gård i södra Dalarna, hittade de fyra döda kalvar vid en gödselstack och flera avmagrade djur.
13 djur omhändertogs omedelbart.

Annons
Vid en rutinkontroll hittade kontrollanterna fyra döda kalvar vid gödselstacken.

Det var under gårdagen som två personer från Länsstyrelsen åkte till en gård för ett rutinbesök. Syftet med besöket var att se att djuren var märkta och samtidigt göra en rutinmässig djurskyddskontroll.

När personerna kom till platsen hittade de inte djurägaren. Däremot gjorde de ett makabert fynd vid gödselplattan. Där låg fyra döda kalvar. Personalen fick tillkalla polis för att komma in i de två lagårdar som finns på gården.

-Våra kontrollanter ville inte lämna platsen förrän de hade kontrollerat djuren i lagården, säger Cecilia Fröberg biträdande länsveterinär.

Väl inne hittade de ytterliggare en kalv som var döende, den togs omhand och fick senare avlivas på plats efter beslut av veterinär. I denna lagård var det lösdrift med ett 60-80tal djur, framförallt ungdjur. Där konstaterades det att djuren hade foder, men att alla inte nådde fram till den och den var av dålig kvalité. Man konstaterade även brist på vatten.

- Fodret var både mögligt och för grovt. Det är inte bra för djuren som då inte kan tillgodogöra sig det, säger Cecilia Fröberg.

Länsstyrelsen har beslutat om ett omedelbart omhändertagande av 13 kalvar som fanns i lagården med lösdrift, som ska flyttas till en annan gård.

När de kom in i den

andra lagården upptäckte de att flera av de andra djuren var avmagrade och att det i princip var slut på foder på foderbordet.

- Magra djur ska alltid ha tillgång till foder, säger Cecilia Fröberg.

Man upptäckte även att ungkalvar som stod i boxar inte hade tillräckligt med strö på golvet utan fick ligga på bajs och kiss.

Djurägaren har fått ett föreläggande med krav på att rätta till bristerna på gården. Mannen har tidigare haft mjölkdrift på gården och har inte tidigare vanvårdat djur. Han spekulerar själv i att dödsorsaken kan bero på selenbrist. Selen är ett mineral som ska finnas naturligt i gräs. Obduktion av de döda kalvarna genomförs just nu och svar kommer i nästa vecka. 

Redan i dag har arbetet med att vidta åtgärder påbörjats och Länsstyrelsens kontrollanter är på plats på gården.  

- Djurägaren måste se till att djuren har fri tillgång till foder, vatten och att deras liggplatser blir rengjorda inom ett par dagar. När det gäller de avmagrade djuren tar det ett tag innan de får upp lite hull, säger Cecilia Fröberg.

Några av djuren hade inte fått foder av tillräckligt hög kvalité och hade därför magrat rejält.

Mer läsning

Annons