Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

 ”Det ska helst inte märkas alls”

 Avesta tillhör en av kommunerna som till årsskiftet tar över ansvaret för hemsjukvården. Projektledaren, Ulla Irving hoppas inte att övergången ska märkas mer än att det blir en förbättring.

Annons
När kommunen tar över ansvaret över hemsjukvården från landstinget är förhoppningen att det blir smidigare handläggning och att hemsjukvården blir bättre på samarbetet med hemtjänsten.

 Redan för tio år sedan gjordes den första kommunaliseringen av hemsjukvård då kommunerna fick  ansvaret för särskilda boenden och dagverksamhet. Efter ett tag fick de även ansvaret för hemsjukvården inom dessa verksamheter, vilket ledde till att många kommuner beslutade att ta över hemsjukvården i ordinärt boende. Något som sedan 2010 även är en regeringsambition

I nuläget har två tredjedelar av landets kommuner redan tagit över ansvaret för hemsjukvården. De som inte har gjort det har fått speciell handledning av SKL och regeringens nationella samordnare.

Ulla Irving är projektledare för genomförande i Avesta kommun, tror att förändringen bara kommer att bli en förbättring för Avestaborna med hemsjukvård.

– Det ska helst inte märkas förutom en förbättring i och med en smidig övergång, säger hon.

I praktiken kommer förändringen innebära att det blir en och samma huvudman för alla delar av hemsjukvården. Något som tidigare legat på både kommun och landsting.

Ulla Irving menar att det kommer   att bli enklare att få en överblick över varje patients situation och behov.

– Det blir enklare att samordna hemsjukvården med hemtjänsten samtidigt som det blir mer vård för pengarna, säger Ulla Irving.

Hon förklarar att hela tanken med överföringen är att så mycket som möjligt av vården ska skötas i det egna hemmet och att slutenvården ska undvikas in i det sista.

– Slutenvården är väldigt kostsam vård och ska bara vara till för dem som verkligen behöver det, säger hon.

Det var förra året som landstinget i Dalarna tog initiativet att påbörja planeringen av överföringen.

I slutet av september ska slutgiltigt beslut tas i länets kommun- och landstingsfullmäktigeförsamlingar för att skatteväxlingen ska bli av vid årsskiftet. Och att alla 15 kommuner röstar ”ja” förutsätter Ulla Irving.

– Avesta har hela tiden varit positiv till det här men det krävs att man har pratat ihop sig för att det ska bli av, säger hon.

varje kommun kommer själva att besluta om de nya kostnaderna, men att hemsjukvården blir dyrare tror Ulla Irving inte.

– Jag har svårt att se att det skulle bli ökade kostnader och det kommer att finnas ett kostnadstak, säger hon.

Just nu väntar hon och de andra i genomförandegruppen bara på det formella beslutet i kommunfullmäktige. Något de redan nu vet är att de kommer behöva rekrytera nio tjänster från landstinget. Sex distriktssjuksköterskor, två arbetsterapeuter och en sjukgymnast. Om det kommer att bli svårt att rekrytera återstår att se.

Mer läsning

Annons