Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det finns en oro bland funktionsnedsatta”

– Det finns en oro i dag bland funktionsnedsatta för att man känner att det har blivit ett tuffare samhälle. Fler blir ifrågasatta för sitt handikapp.

Annons
Upprörd. Irene Vestlund, ordförande i HSO, tycker att även enskilda personer måste känna trygghet och få rätt till stöd och hjälp.

Orden är Irene Vestlunds, hon är ordförande i handikappförbundens samarbetsorgan, HSO.

– Det finns många som har dolda handikapp som anstränger sig för att vara med i samhället, för att de vet att det är viktigt att vara ute och vara med. I många fall kan ett dolt handikapp bli mer förlamande för den enskilde än ett synligt handikapp, för då tar man automatiskt hänsyn till den personen, säger hon.

Hon kan uppröras över att förtroendet naggas i kanterna och att det förs konstiga argument för varför någon inte ska ha rätt till hjälp.

– Det blir konstiga argument när beslutet inte är genomtänkt. Ibland kan personerna ha ren okunskap och en oförmåga att förstå konsekvenserna av deras beslut, säger hon.

– De som fattar besluten vet inte hur det är att leva med olika funktionshinder, säger hon och suckar när hon får höra om Birgittas fall.

I februari startade Synskadades riksförbund en namninsamling för rätten till ledsagning och den stöds av över 2000 personer. Det är ett upprop för rätt till ledsagning som vittnar om att många har blivit av med ledsagartimmar eller för avslag när de ansök om ledsagartjänst enligt LSS, lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade.

Annons