Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras ansökningar har gett 19 miljoner

Omsorgsförvaltningen har på tolv månader fått 19 miljoner kronor i bidrag. AT har träffat tre av dem som står bakom de lyckade ansökningarna.

Annons
Bra lagarbete. Marita Andersson, Bo Eriksson, Eva Holmqvist arbetar bra tillsammans. De står bakom två lyckade EU-projektansökningar. Tillsammans har de håvat hem 19 miljoner kronor. De menar att det finns både för och nackdelar med EU-projekt. ”Dels är de politikerstyrda i och med vilket område de vill att man ska satsa på”, säger Bo Eriksson. ”Samtidigt som projekten kan bli jättelyckade och kan anammas i organisationen framöver” säger Eva Holmqvist.

De senaste året har Omsorgsförvaltningen bärgat hem två ESF-projekt på totalt 19 miljoner kronor. Bidraget ska fördelas på över tusen människor. Bakom ansökningarna ligger mycket hårt arbete och långa nätter.

Den 12 december dansade man långdans på Omsorgsförvaltningen och utvecklingsledaren Eva Holmqvist vrålade ut sin egenskrivna sång ”Hej tomtegubbar slå i glasen för alla pengar från EU”. Bakom glädjen stod några veckors intensivt arbete och en lång väntan.

Det krävs eldsjälar och engagemang för att skriva en EU-ansökan samtidigt som man sköter sina vanliga arbetsuppgifter. Det kan Bo Eriksson, Marita Andersson och Eva Holmqvist intyga.

Det är de som formulerat och räknat fram en budget för de två megaprojekten som Omsorgsförvaltningen fått över 19 miljoner kronor i bidrag för. Och det krävs en genomarbetat ansökan för att projektet ska beviljas pengar.

– Det är många personer som är med och diskuterar och för fram projektet, berättar Marita Andersson, projektledare för På väg till jobbet, och har medverkar i båda projektansökningar. Men från början är hon undersköterska.

Allt börjar med att någon får syn på en utlysning av projekt. I våras gick Europeiska Socialfonden, ESF, ut med ett projekt som handlade om jobb. Avestas socialchef Annika Strand nappade direkt. Som det ser ut i dag har man en arbetsmodell för unga upp till 26 år. Nu fanns det chans att skapa ett projekt för arbetslösa mellan 26 och 64 år.

Men ansökstiden var knapp, mellan maj till september.

– Vi har arbetat kvällar och nätter, det är mycket tid man lägger ned på det här, säger Eva Holmqvist och skrattar.

– Mitt huvudkontor har varit vardagsrummet och det har legat papper överallt. Ungefär som när man skrev en tenta.

Och varje krona i projektet

ska redovisas, först i ansökan och sedan vart eftersom. Varje öre är öronmärkt till just det projekt de delats ut till.

– Många tror att man kan ta några miljoner från projektet för att täcka underskott, men det går inte, säger Marita Andersson.

Bo Eriksson har varit gruppens ekonom.

– Det gäller att vara vän med Excel, konstaterar han. Han jobbar just nu som ekonom i projektet 100 procent stolt och kompetent. Han har erfarenhet från flera EU-projekt sedan tidigare.

– Tillsammans kompletterar vi varandra och lär av varandra, säger Bo Eriksson.

Vad innebär de har pengarna för kommunen?

– Dels att man kan friställa personer som verkligen arbetar med projektet, det är viktigt för att det ska kunna genomföras och nya arbetstillfällen, säger Marita Andersson.

– Det är rätt häftigt att de kommer att ha kommit 1100 personer till pass. Men om man tänker på nyttoeffekten blir det ännu större. Både brukare för effekt, personalen, de som är arbetslösa i dag, säger Eva Holmqvist och tillägger.

– Det blir ett lyft för hela förvaltningen.

Kommer ni att söka något mer projekt?– Just nu har ESF-fonden slut på pengar så de lyser inte ut något. Det viktigaste är att genomföra de projekt vi har med bra kvalité, säger Marita Andersson.

Projekten i korthet

100 procent stolt och kompetent: 10,5 miljoner kronor i bidrag. Går till kompetensutveckling av 765 anställda på omsorgsförvaltningen. Kursen handlar bland annat om bemötande och större kunskap om de olika yrkesgrenarna inom omsorgen.

På väg till jobbet: 9 miljoner kronor i bidrag. Ett samarbete mellan Avesta och Hedemora kommun. Ska hjälpa 350 personer till ett arbete. Det handlar om personer som i dag går på socialbidrag. Det innebär att man kommer kartlägga alla i åldrarna 26-64 år med kompetensutbildning och hjälpa de ut i arbetslivet.

Mer läsning

Annons