Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Den som än väljs har mitt förtroende”

Avesta. Så blev det klart. Stefan Löfven är den som av allt att döma tar över som partiledare Socialdemokraterna. Det avslöjades vid en i hast sammankallad presskonferens i går eftermiddag.

Annons
I mål. Efter rykten om att Metalls ordförande Stefan Löfven var aktuell som ny partiledare kallade Carin Jämtin till presskonferens i går eftermiddag. Hon avslöjade då att Löfven nominerats som tillförordnad partiledare och att partistyrelsen fattar beslut om det i dag. Löfven sa att han var stolt och glad över nomineringen och om han blir vald ser fram emot att göra socialdemokratiska partiet starkt igen.

Partisekreteraren Carin Jämtin berättade att Löfven är den som verkställande utskottet, VU, nominerar till partistyrelsen som sammanträder i dag.

Båda hoppades att partistyrelsen skulle gå på VU:s förslag. Och båda var stolta och glada. Jämtin för att Löfven var den kandidat som partiet samlats kring efter en intensiv arbetsvecka.

Löfven var stolt och glad över att ha fått förtroendet. Nu skulle han ta itu med att göra S till ett starkt parti som förenar människors frihet med rättvisa och solidaritet.

AT talade tidigare under gårdagen med Avesta arbetarkommuns ordförande Jan-Åke Andersson som också ingår i partidistriktets styrelse i Dalarna.

Han ville då inte kommentera de intensiva ryktena i media att just Löfven, som ju är ordförande för Metall, är den som ska föreslås.

Vad säger du, som också är metallare, om det?

– Låt mig säga så här. Den som än väljs i morgon (läs i dag), man eller kvinna, den har mitt förtroende. Så väl förankrad är den process som varit.

Det har varit en intensiv vecka även för styrelsemedlemmarna i Daladistriktet sedan Juholt avgick förra lördagen. Telefonkonferenserna har avlöst varandra.

Jan-Åke Andersson lovordar hur snabbt Carin Jämtin och Daladistriktets ordförande tillika VU-ledamoten Peter Hultqvist har agerat.

– Jag är imponerad av hur VU och Carin Jämtin har kommunicerat med organisationen. Vi har fått fram ett väl förankrat beslut genom en bred demokratisk process, och det snabbt.

Läs mer i fredagens AT.

Mer läsning

Annons