Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den långa resan till bildning

Hassan Sadaka, 35 år, M, från Libanon, drev en pizzeria, kämpade mot Migrationsverket och engagerar sig nu för ungdomar.

Annons
Vill hjälpa ungdomar. Moderaten Hassan Sadaka tar plats i bildningsstyrelsen.

Han drev en pizzeria på Markustorget och fick nog.

– Tioåringar driver omkring på nätterna med en öl i ena näven och en cigg i andra och så ska det inte vara.

Då började han arbeta med unga på glid.

En stor del av Hassan Sadakas liv kretsar kring barn och ungdomar. I hemmet i Fors har han och hans fru två barn på sex och ett och ett halvt år.

På jobbet är han behandlingsassisten på Salboheds gymnasiesärskola och han hjälper bland annat ungdomar med autism och adhd.

Nu tar han även plats som ledamot i bildningsstyrelsen. Han betonar att han ännu inte hunnit sätta sig in i verksamheten helt och hållet.

– För mig är det viktigt att vi prioriterar ungdomarna, satsar på barn med särskilda behov och bygger nätverk mellan elever, föräldrar, lärare och kuratorer. Alla elever måste få en rejäl chans att klara skolan.

Hassan Sadaka är också

engagerad i integration, som bildningsstyrelsen också jobbar med. Själv kom han till Avesta 1998 från Libanon och trots att han drev en pizzeria och tjänade pengar dröjde det ända till år 2006 innan han fick uppehållstillstånd.

Innan det fick han stöd av många Avestabor och dåvarande kommunalrådet Ulf Berg, M, som stöttade Avestaföretagaren Hassan Sadaka.

– Moderaternas nya politik för arbetskraftsinvandrare är mycket bra, visst ska folk som kan försörja sig komma hit och bidra, säger Hassan Sadaka.

Han tror att det är möjligt att kommunen kan förbättra integrationen.

– Det kan handla om att satsa mer på språkundervisning och hjälpa till mer med att hitta arbete och praktikplatser. Många som kommer till Sverige har redan arbetslivserfarenhet och det är bara språket som är ett hinder.

Hassan Sadaka är även ordförande för Södra Dalarnas islamiska kulturcenter på Eriksgatan. Där brukar han leda fredagsbönen och efter intervjun ska han dit.

– Tron är ett stort stöd för mig i mitt liv.

Mer läsning

Annons