Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den 8 maj öppnar visentparken för året

Jonas Wahlström, välkänd djurexpert från SkansenAkvariet i Stockholm, kommer till Avesta när visentparken öppnar för allmänheten för året, söndagen den 8 maj.

Annons
Den 8 maj öppnar Visentparken för säsongen.

Jonas Wahlström kommer att ha med sig och visa upp ett av sina ovanliga djur när visentparken öppnar för året.

I år finns det en del nyheter i visentparken. För barnen kommer det att finnas en nyinredd aktivitetshörna, med bland annat en riktig traktor att undersöka.

Biljettpriset kommer att bli detsamma som förra året, med den skillnaden att vuxna besökare (som betalat 70 kronor i entréavgift) kommer att kunna gå gratis resten av året om de uppvisar entrébiljetten.

De två husen i parken från förra sekelskiftet har renoverats och ställts i ordning, och i det mindre huset kan man se hur människor på landsbygden bodde från så där hundra år sedan.

Det kommer också att finnas en utställning med monterade djurhudar och så småningom också ett visentskelett att beskåda.

Man hoppas att visentparken kommer att bli en av de riktigt heta turistmålen i Avesta i sommar, tillsammans med konstutställningen Avesta Art och Verket i Koppardalen.

Målet för i år är lite mer än en fördubbling av antalet besökare mot förra året. Förhoppningen är 7 500 stycken i år.

Visenterna i Avesta, för närvarande cirka 30 stycken, går i olika hagar.

Det kommer att finnas möjlighet att titta på visenterna under guidade turer i parken i helgerna.

Det kommer också att finnas möjlighet till en kortare guidning per mobiltelefon.

Flocken i Avesta ingår i ett numera strängt kontrollerat avelsprogram, med centrum i Polen, och låglandsvisenten är fortfarande utrotningshotad, trots att det i dagsläget finns omkring 4 000 djur i världen.

Förra året föddes åtta kalvar i Avesta spritt över hela året. I år räknar Rikard Wiklund, visentskötare i Avesta, med att det kommer att födas fyra kalvar.

Mer läsning

Annons