Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill minska alkoholen bland Avestas ungdomar

I Buad-gruppen ingår många representanter från olika delar av samhället. I torsdags pratade bland annat representanter från skolor, polis och kommun om den gemensamma insatsen under Avestafestivalen nästa helg.

Annons
Samlat grepp. Under Avestafestivalen kommer Buad-gruppen finnas som en trygghet för stadens unga.

– Vi jobbar förebyggande mot alkohol och droger och riktar in oss på årets stora helger så som valborg, skolavslutningar och lucia. Avestafestivalen är en av de helger vi har mest fokus på, säger Marie-Anne Wädel, behandlare på öppenvården för unga på Höjden.

Samarbetet går under namnet Buad – Barn och ungdomar, alkohol och droger, och riktar sig till barn- och unga mellan 13 och 20 år.

Förutom lärare och polis ingår också kyrkan och Qlturhuset. Från kommunen deltar bland annat socialtjänsten.

Under Avestafestivalen kommer Buad-gruppen tillsammans med föräldrar finnas på stan – inte för att agera poliser utan som en trygghet för festivalens ungdomar. Ungefär 80 vuxna kommer göra nattvandringar. Buad-gruppen gör nu sitt sjätte år och en positiv trend har synts.

– De tre senaste åren har det varit mindre och mindre stökigt på festivalen. Förra året hade vi bara ett fåtal omhändertaganden av alkohol, säger Marie-Anne Wädel.

Som en morot för att dricka mindre anordnar Buad-gruppen olika tävlingar under festivalen. Tävlingen går ut på att blåsa i alkomätare, där det gäller att ”blåsa grönt”. Ungdomarna tävlar klassvis och individuellt och i potten finns flera priser.

Bland gymnasieeleverna önskar Buad-gruppen större deltagande, men totalt sett blåser fler och fler grönt.

– Vi hade 176 som blåste grönt första året, och förra året var det 678 elever, säger Johan Jernberg, Avesta församling.

Mer läsning

Annons