Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De tror att man är en tjuv"

Emil Lantz sökte sommarjobb hos Byggmax i Avesta men fick nobben. Anledningen är att företaget gjorde en kreditupplysning på honom. Hans ekonomi var inte tillräckligt bra för att han skulle kunna arbeta som butiksarbetare.

Annons
Nobben. Emil Lantz drev tidigare eget företag i takläggarbranschen. Efter problem med en kund och finanskris tvingades han lägga ned sitt företag med resultatet att han hamnade i Kronofogdens register. Nu kan han inte få jobb hos Byggmax på grund av sina tidigare ekonomiska problem.

För första gången någonsin är Emil Lantz utan jobb. Därför valde han att söka sommarjobb på Byggmax i Avesta som lager- och butiksarbetare.

Han läste igenom kriterierna för arbetet och bestämde sig för att skicka in en ansökan. Emil uppfyllde de krav företaget hade. Trodde han.

– Jag pratade med Byggmax och de lät intresserade, men de frågade om mitt personnummer så att de kunde göra en kreditupplysning på mig. Jag hajade till, men lät dem göra det i alla fall, säger Emil Lantz.

När byggmaterialkedjan gjorde kreditupplysningen fick företaget reda på att Emil Lantz har en anmärkning hos Kronofogden, en så kallad prick.

Då fick han beskedet att han inte fick jobbet på Byggmax.

– Det tror att man är en tjuv bara för att man har en prick hos Kronofogden. Det är kränkande, säger Emil Lantz.

Enligt Byggmax är det en policy att göra en kreditupplysning på alla som söker jobb hos dem.

– De som arbetar hos oss hanterar stora summor pengar. Kreditupplysningen är den enda koll vi gör på de som söker jobb hos oss, säger Pernilla Walfridsson.

Läs hela artikeln i måndagens AT.

Mer läsning

Annons