Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska hjälpa dig med hälsan

Vårdcentral Avestahälsan blir kommunens andra privata vårdcentral. Sex personer har anställts.

Annons
Redo. 19 personer kommer att arbeta på Vårdcentral Avestahälsan. Och de har ett unikt koncept. Det är få vårdcentraler i Sverige som även har företagshälsovård.

Den sjunde mars öppnar Vårdcentral Avestahälsan. Nu håller lokaler på att byggas om, anställda att utbildats och logistik att falla på plats.

– Det finns underlag för två privata vårdcentraler i Avesta, säger Jan Willner, vd, Avestahälsan AB.

När vårdcentralen slår upp dörrarna kommer det vara den första i länet med både företagshälsovård och privat vårdcentral i samma hus och under samma bolag, Avestahälsan AB. Två syskonbolag har bildats, en med vårdcentral Avestahälsan och ett för företagshälsovården. Så långt har planeringen kommit. Nu börjar det praktiska arbetet.

– Det kommer bli lättare för oss att remittera inom huset, när till exempel någon kommer till vårdcentralen och visar sig ha arbetsmiljöproblem. Alla vinner på detta, säger Jan Willner.

Avtalet med landstinget är klart, sex personer har anställts, lokaler är hyrda och håller på att byggas om.

– Vi kommer att ha lokaler på över 900 kvadratmeter. Just nu håller vi på att bygga om 300 kvadratmeter på våningen nedan den vi sitter på nu.

Totalt kommer Avestahälsan att ha fyra läkare. Det är två mer än de har i dag.

– Sedan har vi anställt en distriktssköterska med bvc-kunskap och en med diabeteskunskap. Samt en läkarsekreterare och ytterligare en beteendevetare, berättar Anna-Carin Peth, vice vd och fortsätter.

– Vi har rekryterat personal utan att sätta ut en enda annons!

I slutet av januari öppnar

VC Koppardalen, men på Avestahälsan tar man det med ro.

– Det finns ett underlag på ungefär 22 000 patienter, och vad vi har hört klarar landstingets vårdcentral att ta hand om 15 000. Därför finns det underlag för två privata vårdcentraler, säger Jan Willner.

De siktar på att få minst 2000 patienter till vårdcentralen. Just nu har företagshälsan ungefär 4000 personer anslutna till sig.

– Fördelen för oss är att vi inte har behövt att anställa all personal från början och bygga upp en verksamhet från start. Vi har redan personal, ett bra arbetsklimat, bra lokaler och utrustning, poängterar Anna-Carin Peth.

I går hölls den första träffen med hela personalstyrkan.

– 11 av 13 anställda äger redan en del av företaget, de som nyanställs kommer efter ett år erbjudas att bli delägare, säger Anna-Carin Peth och forsätter.

– Jag tror att det är ett framgångskoncept. När man äger en del av företaget tar man mer ansvar och får vara med och bestämma och styra vår framtid. Att man känner för sin arbetsplats. Vi hoppas att våra patienter också ska känna att här blir man bra omhändertagen och att det utförs med bra kompetens.

De ser med stor spänning inför framtiden och planerar just nu för fullt hur allt ska fungera.

– Troligtvis blir det kvällsöppet en kväll i veckan, säger Jan Willner.

Mer läsning

Annons