Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De gör nationell insats mot rasistiska attityder

En dag kom Birgitta Häggs dotter hem från skolan. Allt var bra sade hon, förutom att det var så rasistiskt. Dotterns ord fick Birgitta Hägg att agera.

Annons
Arbetar mot rasism. Birgitta Hägg och Elisabeth Lindén arbetar för långsiktig förändring.

I dag driver hon sedan tre år organisationen New Connexion och arbetar aktivt för förändring av invanda tankesätt kring rasism.

– Det har alltid varit självklart för mig att alla människor är lika mycket värda, säger hon.

Under två års tid har Birgitta Hägg, tillsammans med Elisabeth Lindén och Ulrika Tackerud som avlöst varandra, arbetat med högstadieelever på Johan-Olovskolan i Horndal med syftet att få dem att fundera kring jargonger och åsikter.

Arbetet fick stort gehör. Flera skolor och även Lärarnas Riksförbund hörde av sig och uttryckte intresse och ett behov av liknande insatser.

– Vi förstod efter hand att vi höll på med någonting ganska så nytt. Många organisationer arbetar i dag mot rasism med enstaka insatser eller temadagar men vi vill förändra på sikt, förändra människors sätt att tänka, säger Birgitta Hägg.

De träffade eleverna på Johan-Olovskolan i mindre grupper och pratade om hur man får det att fungera i en allt globalare värld, där människor flyttar sig kors och tvärs.

Många intressanta diskussioner uppstod.

– Ofta hade vi jättebra samtal med dem som kanske verkade svårast, som var utåtagerande och hade väldigt starka åsikter.

Elisabethe Lindén berättar om två killar som vägrade delta i undervisningen.

– Vi lyckades till slut få dem att vara med, det var en otroligt härlig känsla, säger hon.

Elisabeth Lindéns engagemang kommer ur många år som utlandssvensk. Bland annat i Burundi.

– Att leva utomlands har suddat ut gränser och olikheter mellan människor, säger hon.

Det är också värdefulla upplevelser i det projekt de driver i dag.

Tiden på Johan-Olovskolan använder Birgitta Hägg och Elisabeth Lindén nu som underlag när de fortsätter in i nästa etapp, som handlar om att dela med sig av de erfarenheter och den kunskap de samlat på sig.

Med stöd från Ungdomstyrelsen kommer de från och med i höst att besöka skolor runt om i landet och denna gång, prata med lärare, med förhoppningen att kunna dela med sig av sina erfarenheter.

– Vi vill att så många som möjligt får verktyg för att kunna hantera jobbiga situationer, påhopp eller rasistiska attityder, säger Birgitta Hägg.

Målet är att nå ut till omkring 30 skolor.

– Vi har en spännande höst framför oss, säger Elisabeth Lindén.

Mer läsning

Annons